Domov Doprava Vytiahli sme plány politických strán: táto vás nechá hodinu čakať na diaľnici,...

Vytiahli sme plány politických strán: táto vás nechá hodinu čakať na diaľnici, ak…

Už v sobotu 30. septembra čakajú Slovensko parlamentné voľby. Pozorne sme si prešli všetky volebné programy relevantných strán a na nasledujúcich riadkoch vám prinášame vybrané návrhy, záväzky a opatrenia, ktoré by politické strany realizovali v oblasti dopravy, pokiaľ by sa dostali do vlády, resp. parlamentu.

V prípade každej politickej strany nájdete aj link na jej oficiálny volebný program. Strany sú zoradené podľa posledného prieskumu agentúry Focus, ktorý zverejnil Denník N. Voľby sa konajú v sobotu 30. septembra 2023, volebné miestnosti budú otvorené od 7:00 do 22:00.

startstop.sk
SMER – slovenská sociálna demokracia

Konkrétne priority strany SMER – slovenská sociálna demokracia v oblasti dopravy sa nám nepodarilo dohľadať. Volebný program, resp. priority strany nájdete TU.

Progresívne Slovensko

Strana Progresívne Slovensko vo svojom volebnom programe Plán pre budúcnosť píše, že dokončí záväzný Plán dopravnej obslužnosti (PDO). Súčasný plán bude rozšírený o prímestskú autobusovú dopravu, ktorá bude nadväzovať na vlaky a spolu vytvoria prepojený systém. PDO zadefinuje, ako často a v akej kvalite majú jazdiť jednotlivé spoje tak, aby pokryli potreby cestujúcich.

Strana zavedie predplatný lístok CeloSlovák po vzore Rakúska, ktorý umožní cestovanie na celom Slovensku vo všetkých formách verejnej dopravy za výhodnú cenu. Týmto opatrením chce Progresívne Slovensko zvýšiť motiváciu cestujúcich vymeniť autá za iné ekologické formy dopravy. CeloSlovák bude dostupný aj v regionálnych a medziregionálnych verziách a umožní efektívne podporovať cestovanie znevýhodnených skupín. Strana zlepší stav dopravnej infraštruktúry tak, aby bolo možné naplniť plánovaný rozsah verejnej dopravy. Investície do modernizácie a obnovy infraštruktúry budú plánované v súlade s cieľovým stavom podľa Plánu dopravnej obslužnosti. Podporí výstavbu terminálov integrovanej dopravy.

startstop.sk

PS vo volebnom programe deklaruje urýchlené opravy ciest a mostov, ktoré sú v zlom technickom stave. Takisto chce dobudovať “najviac potrebné diaľničné úseky” a v prípade ciest I. triedy je pre stranu prioritou výstavba obchvatov miest a dedín. PS chce taktiež podporiť výstavbu infraštruktúry pre elektromobily, zrýchliť výstavbu cyklotrás, podporiť zdieľanú dopravu. Čo sa týka bezpečnosti cestnej premávky, PS chce zaviesť bodový systém po vzore Česka, zvýšiť pokuty za riadenie vozidla pod vplyvom alkoholu a investovať do siete stacionárnych radarov.

POKRAČOVANIE NA ĎALŠEJ STRANE

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

1
2
3
4
5
ZDROJstartstop.sk
Predchádzajúci článokPorsche Taycan zachytili na Nürburgringu. Rimac v ohrození?
Nasledujúci článokKórejská X6-ka. Genesis GV80 Coupe oficiálne