Elektrický model 500e tvorí základ pre túto retro-modernú interpretáciu Fiatu 126. Získa Honda E, Mini Electric a Mazda MX-30 kompaktného konkurenta?

Nový Fiat 500 debutuje s plne elektrickým hnacím ústrojenstvom, ktoré kombinuje elektrický motor s výkonom 119 koní a 42 kWh akumulátor. Šprint z 0 na 100 km/hod netrvá dlhšie ako 9 sekúnd a jazdný dosah podľa normy WLTP je 320 kilometrov. Zdá sa, že oproti konkurencii mieri vysoko. Ale čo ten elektrický Fiat 126?

Fiat 126 bol predstavený na autosalóne v Turíne v roku 1972. Mestský drobec prišiel nahradiť vtedajšieho dôchodcu 500 a prebehlo to veľmi úspešne. Talianskemu výrobcovi sa podarilo predať takmer 5 miliónov kusov. Ale Fiat nemá v pláne vyrábať modernejšiu verziu tohto krpca, s elektrickým pohonom alebo nie.

Koniec koncov, táto retro-moderná tvorba je výsledkom spoločnosti MA-DE Studio, spoločnosti so sídlom v blízkosti Milána, ktorá sa špecializuje na produktový dizajn. Vision 126 je ich osobný projekt, ktorý slúži iba na estetickú predstavu, pretože neexistujú nijaké výrobné plány. Je to vlastne škoda. Elektricky poháňaná produkčná verzia tohto modelu Fiat Vision 126, postavená na technickom základe nového modelu 500, by mohla byť vítaným doplnkom ponuky.

Dizajn karosérie trochu pripomína dizajn Hondy E a vyzerá o čosi živšie ako pri Fiate 500e. Samotný Fiat uvažuje o sériovej verzii Centoventi Concept , prezentuje sa však skôr ako moderná verzia Pandy. Zatiaľ si teda budeme musieť vystačiť s novou trojdverovou verziou kompaktu 500 Electric. Teda, skôr 2,5 dvermi pre moderných rodičov.

Na strane spolujazdca sú umiestnené malé zadné dvere, ktoré poskytnú väčší priestor na nasadnutie na zadné sedadlá. Neobvyklý dizajn sa predtým použil u podobne veľkého Mini Clubman. Tretie vráta samozrejme budú súčasťou príplatku a nie štandardnou výbavou. Roztomilé talianske mestské autíčko zasiahne svoju rodnú pôdu v blízkej budúcnosti.

Fiat zaujme s troma rôznymi paketmi, okrem základného budú k dispozícii ďalšie dva. Podstatne drahšie. Za dvadsaťtisíc zákazník v základe získa 185 kilometrov dojazdu na elektrický pohon a v ďalších, nákladnejších verziách, bude dojazd podstatne vyšší, až 320 kilometrov pri cykle WLTP.

Zdroj: Fiat

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Nosičov na bicykel, kam s bicyklami? Na strechu alebo na ťažné?
Nasledujúci článokBratislavský Volkswagen zachránil stovky pracovných miest