To, že nový Americký prezident, Joe Biden bude mať v kongrese počas dvoch týždňov „panovania“ väčšiu popularitu, než Trump počas štyroch rokov sa dalo zrejme čakať. Biden nespí a flotilu vozidiel chce nahradiť zelenou energiou.

Joe Biden sa zaviazal, že nahradí automobilovú flotilu americkej vlády, ktorú tvorí takmer 650 000 vozidiel, plne elektrickými modelmi. Biden sa tak v rámci predvolebného prísľubu zameriava na zelenú energiu a zmenu klímy. „Naša vláda vlastní obrovskú flotilu vozidiel, ktorú postupne nahradíme čisto elektrickými vozidlami vyrobenými americkými pracovníkmi priamo u nás, v Amerike,“ uviedol Biden pre agentúru Reuters.

Aká je ponuka?

CNBC kladie dôraz na to, že takéto nahradenie flotily elektromobilmi bude nákladné a bude trvať nejaký ten čas. Federálna vláda je hlavným odberateľom amerického automobilového priemyslu. Autá slúžia poštárom, ministrom a úradníkom. Zväčša ide o SUV-čka, ktoré predstavujú veľký problém pre životné prostredie, nakoľko produkujú enormne vysoké CO2.

Aktuálne je v USA iba zopár spoločností, ktoré ponúkajú elektromobily. V USA ide o Teslu, General Motors a Nissan. Ford a ostatní výrobcovia zatiaľ iba plánujú výrobu elektromobilov, čo môže pre Bidena znamenať menší problém, nakoľko taký Ford sa radí medzi tradičných výrobcov policajných a federálnych vozidiel.

„Ponuka je slabá, no toto odvetvie chystá veľké veci a veľa z nich bude vyrobených práve v Severnej Amerike,“ uviedla Kristin Dziczek, viceprezidentka pre priemysel, prácu a ekonomiku v Centre pre automobilový výskum. „Takmer každý automobilový závod v USA bude disponovať buď hybridným alebo elektrickým produktom.“ Otázkou znie, či Bidenova agenda zahŕňa aj plug-in hybridné vozidlá, ktoré využívajú spojenie elektromotora s klasickým spaľovacím motorom.

Tisícky nových pracovných miest

Podľa agentúry Reuters sa Biden v predvolebnom sľube zaviazal, že vytvorí milión nových pracovných miest v americkom automobilovom priemysle, domácich dodávateľských reťazcoch a automobilovej infraštruktúre, od dielov cez materiály až po nabíjacie stanice pre elektrické vozidlá.

Americká vláda mala k roku 2019 až 645.000 vozidiel, ktoré spolu najazdili vyše 4,5 miliardy míľ a spotrebovali 375 miliónov galónov benzínu a nafty. Asi 35% týchto vozidiel americkej vlády prevádzkovala poštová služba. K júlu 2020 táto flotila obsahovala iba 3.215 elektrických vozidiel.

Podpora elektromobility sa dotkne aj obyčajných ľudí, nie iba vlády. Biden prisľúbil podporu zliav pre nových spotrebiteľov na výmenu starých, menej efektívnych vozidiel za nové, elektrické vozidlá. Biden taktiež avizoval, že postaví 550.000 nabíjacích staníc pre elektromobily a viac investuje do výskumu čistej energie.

Radosť majú aj výrobcovia. General Motors vo svojom vyhlásení uviedol, že „sú namotivovaní záväzkom prezidenta Bidena podporovať americkú výrobu a teší sa na preskúmanie objednávok.“

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJreuters.com
Predchádzajúci článokKamión na elektrinu? V Nemecku ich už testujú
Nasledujúci článokRimac C_Two má po troch rokoch práce výsledky. Stoja naozaj za to