Honda prichádza s autonómnym riadením tretej úrovne. Bez zásahu, či pomoci šoféra vozidlo bude schopné zvládnuť kolóny, či zmeny jazdných pruhov.

Japonská automobilka aktuálne spúšťa predaj modelu Legend EX. Práve toto vozidlo bude vybavené novým systémom Sensing Elite. Ten bude predstavovať významný pokrok na poli bezpečnosti a autonómneho riadenia. Ide o update systému Sensing, ktorým je aktuálne vybavené každé jedno vozidlo Hondy predávané v Európe.

Jedným z mnoho asistenčných prvkov bude funkcia Sensing Elite, čo je aktívna zmena jazdného pruhu s funkciou Hands-off. Pokiaľ bude mať vozidlo zapnutý adaptívny tempomat, dokáže vyhodnotiť situáciu a predbehnúť pomalšie idúce vozidlo vpredu, prípadne aj sám zmeniť jazdný pruh. Honda Legend EX bude poskytovať svojmu vodičovi informácie ohľadom fungovania systému skrz kontrolky na volante.

Zaujímavou funkciou bude aj technológia Traffic Jam Pilot, ktorá dokáže za určitých podmienok prevziať riadenie od vodiča. Ako je z názvu jasné, slúžiť bude výhradne prevažne v dopravných zápchach na cestách. Využívať bude trojrozmerné mapy a satelitné určenie polohy k zisteniu aktuálneho stavu, ďalej senzory a kameru vo vnútri vozidla pre vyhodnotenie „stavu“ a chovania sa šoféra. Na základe získaných dát riadiaca jednotka predpovie a rozhodne o zrýchľovaní, spomaľovaní. Pri testovaní týchto asistenčných systémov bolo využitých až 10 miliónov skutočných situácií a skúšobné vozidla najazdili cez milión kilometrov.

Pokiaľ však bude potrebné, aby šofér na danú situáciu zareagoval, automobil ho upozorní kontrolkami, prípadne zvukom a takisto aj vibráciou bezpečnostného pásu. V takom prípade, že nepríde k prevzatiu kontroly nad vozidlo, Legend EX postupne spomalí a úplne zastaví, pričom upozorní ostatných šoférov klaksónom a výstražnými svetlami. Pokiaľ bude situácia dovoľovať, vozidlo je schopné vyjsť z jazdného pruhu na krajnicu a tam v bezpečí odparkovať.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJhondanews.eu
Predchádzajúci článokVieme koľko bude stáť najlacnejší ENYAQ iV ! Ako hlboko siahneme do vačku ?
Nasledujúci článokMitsubishi Express Van ako najhoršia dodávka? V testoch bezpečnosti získala 0 hviezd