Domov Elektromobilita Švédi dokážu vyrábať batérie z odpadu, prichádza revolúcia?

Švédi dokážu vyrábať batérie z odpadu, prichádza revolúcia?

Elektromobilita, ako žhavá téma motorizmu neustále prináša inovácie a nové technológie. Všetkých a rovnako aj spoločnosť Northvolt zaujíma udržateľnosť a schopnosť zaviesť uhlíkovú neutralitu čo najskôr.

Momentálne je majorita elektromobilov dobíjaná z nie úplne ekologických zdrojov. Tento fakt tak trochu kazí imidž celej čistej elektrickej energie a na pojem elektromobilita vrhá tieň. Druhým zaujímavým bodom tejto témy je samozrejme batéria a jej životnosť. Mnohí ľudia poukazujú práve na výraznú ekologickú stopu, ktorú výroba batérie za sebou zanecháva. Vidia to ako obrovské mínus a jednu z veľkých medzier v celej elektromobilite. No švédska spoločnosť Northvolt však prichádza s celkom zaujímavou revolúciou.

Švédi prišli na niečo nové

Odborníci zo spoločnosti Northvolt sú zase o krok bližšie k plne ekologickej budúcnosti. Táto firma prišla s návrhom recyklačného procesu batérii. Ide o batérie z elektromobilov, notebookov a smartfónov ale aj elektrických kolobežiek. Proces recyklácie vedie následne k novovyrobenému článku zo 100% recyklovateľných materiálov. A ako hovorí Horst Fuchs – to nie je všetko! V procese validácie sa totižto dokázalo, že takýto článok batérie má totožné vlastnosti ako čisto nový vyrobený článok z “čerstvých” surovín.

Hlavná riaditeľka spoločnosti Northwolt Emma Nehrenheim uviedla: „To, čo ste videli je jasná cesta k uzatvoreniu slučky v batériách a dokonalá ukážka toho, že existuje udržateľná a environmentálne výhodnejšia alternatíva k ťažbe vzácnych kovov použitých v batériách. Proces recyklácie môže obnoviť suroviny až z 95% na úroveň čistoty materiálu porovnateľnej s novým materiálom. Teraz potrebujeme navýšiť recyklačné kapacity v očakávaní budúcich objemov batérií vyžadujúcich recykláciu.“

Northvolt má smelé plány

Všetky súčasti článkov batérie, ako napríklad nikel, kobalt a mangán možno získať zo starších batérii a odpadu. Toto je možné docieliť procesom nízkoenergetického hydrometalurgického spracovania. V jednoduchosti ide o využitie roztokov a izolovanie kovov, ktoré následne oddeľujú nečistoty. Vďaka pozitívnym výsledkom procesu recyklácie spoločnosť Northvolt prejde na zvyšovanie kapacít recyklácie. Ich cieľom je do začiatku nasledujúcej dekády, teda do roku 2030 vyrábať až 50% akumulátorov z recyklovaných materiálov.

Spoločnosť s názvom Revolt je súčasťou Northvoltu. A práve Revolt priniesol návrh na vytvorenie fabriky na recykláciu 125 ton použitých batérii za jeden rok. Výstavbu plánujú na začiatok roku 2022 a začiatok prevádzky v roku 2023. Revolt by sa tak stal najväčšou fabrikou na recykláciu batérii v Európe. Ich unikátnosť je, že okrem iných prvkov dokážu recyklovať aj lítium.

Spoločnosť Northvolt vidí v revolúcii elektrických vozidiel príležitosť na úspech a nie prekážku. Práve nové poznatky o recyklácii batérii môže priniesť aj lepšiu udržateľnosť a stanoviť nové a lepšie štandardy do budúcnosti.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJNorthvolt
Predchádzajúci článokVýstavba električkovej trate v Petržalke sa oficiálne začala. Hotová bude o dva roky
Nasledujúci článokTEST Nissan Qashqai 1,3 DIG-T 158 X-Tronic, jedna z najlepších noviniek tohto roka