Domov Elektromobilita Vo Veľkej Británii vyrastie gigatováreň na výrobu batérií. V prevádzke má byť...

Vo Veľkej Británii vyrastie gigatováreň na výrobu batérií. V prevádzke má byť už o rok!

Spoločnosť Britishvolt plánuje otvorenie obrovskej fabriky na výrobu batérii. A môžu byť radi, že na svete existujú krajiny, ktoré sú ochotné podporovať vývoj elektromobility. Medzi takéto krajiny rozhodne patrí aj Veľká Británia. Práve vďaka fondu na automobilovú transformáciu podporí spoločnosť Britishvolt vláda Spojeného kráľovstva dotáciou na výstavbu továrne.

Plány Britishvolt postaviť prvú gigatováreň v Spojenom kráľovstve v Blyth v Northumberlande sa stretli s novým súhlasom vlády a hlásených dodatočných 100 miliónov libier prostredníctvom Fondu pre automobilovú transformáciu. Premiér Boris Johnson uviedol, že plán továrne je silným dôkazom kvalifikovaných pracovníkov na severovýchode Británie a potvrdzuje postavenie Spojeného kráľovstva na čele globálnej zelenej priemyselnej revolúcie.

Zdroj: The Guardian
Dokončenie výstavby do roku 2027

Projekt tiež získal ďalších 1,7 miliardy libier v súkromnom financovaní, okrem 2,6 miliardy libier, ktoré už Britishvolt má pridelených. Gigafabrika by sa mala dostať do prevádzky do konca roku 2023, pričom konečná fáza výstavby by sa mala dočkať svojho konca do roku 2027. Keď sa tak stane, bude továreň každoročne vyrábať 300 000 lítium-iónových batérií.

Takáto schéma podpory sa stane najväčšou priemyselnou investíciou na severovýchode Británie od príchodu Nissanu v roku 1984. Nová továreň na výrobu batérii tak poskytne viac ako 3 000 pracovných miest. Ďalších 5 000 pracovných miest vznikne v rámci dodávateľského reťazca závodu.

Investícia, ktorá má svoj význam

Obchodný tajomník Kwai Kwarteng dodal: „Plánovaná gigafabrika Britishvolt nielenže umožní Spojenému kráľovstvu plne využiť výhody prekvitajúceho trhu s elektrickými vozidlami. Prinesie na severovýchod aj tisíce vysoko kvalifikovaných a dobre platených pracovných miest.”

“V tomto globálnom pretekaní sa medzi krajinami o zabezpečenie výroby životne dôležitých batérií je táto vláda hrdá na to, že investovala potrebné prostriedky na zabezpečenie toho, aby si Spojené kráľovstvo udržalo svoje miesto ako jedno z najlepších miest na svete pre výrobu automobilov.”

Zdroj: Power Technology

Elektromobilita naberá na obrátkach a my sme toho súčasťou. Skôr či neskôr sa väčšina výrobcov bude sústrediť na práve tento druh pohonu. O tom, či je aj v našich zemepisných šírkach vytvorená infraštruktúra môžeme iba polemizovať. Názor nechám na vás, no treba hodnotiť pozitívne, ak sa štát ako taký podieľa na prerode a vývoji priemyslu a podporuje tým napredovanie krajiny. Mnohí sa majú z čoho ešte učiť.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoExpress
Predchádzajúci článokSmiali ste sa Tesle za volant? Tak sa pozrite s čím prichádza BMW
Nasledujúci článokTEST Škoda Octavia SCOUT 2,0 TDI 4X4 – na hranici svojich možností?