Domov Elektromobilita Škoda prinesie úplne nové elektrické SUV, nebude sa podobať na nič čo...

Škoda prinesie úplne nové elektrické SUV, nebude sa podobať na nič čo sme doposiaľ mohli vidieť

Škoda túto jeseň predstaví nový dizajnový jazyk pre svoje vozidlá a naznačila, ako by sa vzhľad dal aplikovať na elektrické SUV.

Na výročnej tlačovej konferencii českej značky ohlásil odchádzajúci generálny riaditeľ Thomas Schäfer ťažký druhý polrok 2021. Keďže výrobu Škody zasiahla globálna polovodičová kríza. Firma však stále vykázala zlepšenú maržu z tržieb o 6,1 percenta. Škoda vytvorila viac ako miliardu eur zisku v porovnaní s rokom 2020 kedy dosiahla zisk 756 miliónov eur.

Nový dizajnový jazyk za dverami

Schäfer prezradil, že Škoda sa chystá na ďalšiu modernizáciu svojej značky v roku 2022. Uviedol, že jej jadrom bude nový dizajnový jazyk – označený ako „Modern Solid“. „Uvidíte wow moment pre našich konkurentov a našich zákazníkov,“ povedal.

Príhovor sprevádzal diapozitív zobrazujúci väčšinou rozmazaný obraz SUV – ale so zaostrenou prednou časťou auta. To odhaľuje, že má zapustenú mriežku chladiča typickú pre elektrické vozidlo. Je pravdepodobné, že daný model je konceptom navrhnutým ako ukážka nového dizajnového jazyka. Škoda má tiež skúsenosti neodhaliť svoje autá predčasne, aby tak držali všetky tajné informácie čo najdlhšie pod rúškom tajomstva.

Ťažko posúdiť mierku vozidla na obrázku, no možno rozpoznať prvky ako veľkosť kolies a rázvor. Všetko nasvedčuje tomu, že ide o vozidlo s dĺžkou približne 4,5 metra. Ide o kratšie vozidlo ako súčasný elektrický model značky Škoda Enyaq. Nový model by sa mal hýbať pri podobných rozmeroch ako model ID.3 od Volkswagenu.

Prídu ďalšie elektromobily

Schäfer počas svojho prejavu na konferencii zopakoval, že jeho tím už má v zostave tri elektromobily menšie ako Enyaq. Predpokladá sa, že aspoň jeden z nich je oveľa menšie auto založené na lacnejšej platforme MEB Entry a pravdepodobne sa objaví až v roku 2025, respektíve o rok neskôr.

Spustenie nového jazyka, pravdepodobne založeného na aute na obrázku s ukážkou, naplánovali na september. Nový prístup sa zameriava na elektromobily. „Privedieme to najskôr s elektrickými vozidlami,“ povedal Thomas Schäfer. „EV sa stáva stredobodom pozornosti. Potom by sme to mohli rozfázovať aj na ďalšie vozidlá, ale v druhej polovici dekády sa toho v portfóliu konvenčných áut (so spaľovacím motorom) aj tak príliš veľa nedeje.“

Kodiaq ako plug-in ?

Schäfer tiež prezradil, že ďalšia generácia SUV Kodiaq od Škody, ktorá príde na trh v roku 2024, by mohla mať plug-in hybridné hnacie ústrojenstvo. Napriek tomu, že túto možnosť vylúčil ešte minulý rok. „Vyhliadky v EÚ naozaj nepomáhajú, pretože plug-in hybridy nedostanú v budúcnosti podporu. Preniesť tento pohon do konvenčného vozidla prináša nesmierne náklady, ak pre takýto model neexistuje trh. Technológiu a platformu máme dostupnú v rámci koncernu. Minulý rok sme mali faceliftovaný Kodiaq, takže by sme mali ešte čas rozhodnúť sa, či do toho pôjdeme v novej generácii tohto modelu.”

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoExpress
Predchádzajúci článokCarroll Shelby a Toyota? Krásne spojenie zavŕšené rekordom
Nasledujúci článokNový Mercedes – Maybach S680 by Virgil Abloh, je nádherná limitka pre vyvolených