Domov Elektromobilita Škoda, Cupra a Volkswagen pracujú na dostupnom elektromobile. Prísť má už v...

Škoda, Cupra a Volkswagen pracujú na dostupnom elektromobile. Prísť má už v roku 2025

Koncernové automobilky Škoda, Cupra a Volkswagen sa spojili, dali hlavy dokopy a začali spolupracovať na cenovo dostupnom elektromobile do každodenného života.

Elektromobilita má veľké množstvo svojich odporcov. Jedným z argumentov proti elektromobilite je aj cena nových vozidiel, ktorá je podstatne vyššia ako v prípade konvenčných automobilov. Elektromobilita sa však môže čoskoro stať dostupnou pre širšiu masu ľudí. Minimálne s týmto cieľom sa Škoda, Cupra a Volkswagen pustili do spoločného projektu elektrického vozidla pre masy.

Elektromobilita ako téma výrazne polarizuje spoločnosť. Prináša svoje benefity ako napríklad okamžitý výkon, menšie množstvo komponentov, no na druhej strane má aj svoje nevýhody ako napríklad dlhé nabíjanie a slabá infraštruktúra. No kým sa nejaké tie mínusy odstránia, zaberie to ešte riadnu porciu času.

Dostupný elektromobil ?

Koncern VW a to menovite značky Škoda, španielska značka Cupra a Volkswagen majú záujem, aby sa elektromobilita dostala bližšie k ľuďom. Aby sa jednoducho stala dostupnejšou. Začali vyvíjať elektrické vozidlo, ktorého cena by sa mala rámcovo pohybovať medzi 20-25 tisíc eur. No za tieto peniaze nečakajte žiadne SUV modely s obrovským vnútorným priestorom. Skôr majú tieto modely cieliť na segment malých áut a stať sa duchovným nástupcom vozidiel Škoda Citigo, respektíve VW Up! či Seat Mii.

Vývoj tohto spoločného modelu sa aktuálne nachádza iba v rannej fáze a tak máme k dispozícii iba dizajnové skice týchto plánovaných modelov. Každý z týchto vozidiel by sa mal na trh dostať v roku 2025. V prípade modelu Volkswagen je jasne vidieť rukopis modelu ID.3, iba v zmenšenej podobe. Keďže ide o VW, ktorý je hierarchicky najvyššie v rámci koncernu, mal by ponúkať najviac technologických vychytávok.

Škoda zase praktická, Cupra s emóciami

V prípade Škody by malo ísť o praktické vozidlo, ako to už býva zvykom v prípade Mladoboleslavskej automobilky. Vďaka trošku výraznejšie hranatým tvarom by malo vozidlo ponúknuť dostatok priestoru pre posádku aj pre batožinu. Zvýšená karoséria a výrazné podbehy naznačujú, že by sa v tomto prípade mohlo jednať o crossover. Od Cupry sa očakáva najviac emócii. Malo by ísť o mierne športovejšie ladené auto a zaujať by malo aj svojou inakosťou. Dizajnéri Cupry sa neboja popustiť uzdu fantázii a výnimkou by nemal byť ani tento model.

Model od španielskej Cupry by sa mal inšpirovať už dávnejšie predstaveným konceptom s názvom UrbanRebel. No podľa všetkého pôjde však iba o inšpiráciu a o niečo konzervatívnejšie prevedenie. Všetky spomínané modely by mali zdieľať zmenšenú platformu MEB Small. Plánuje sa umiestnenie iba jedného elektromotoru na prednej náprave a teda logicky poháňaná bude iba predná náprava. V rámci špekulácii zostáva možné zaradenie ďalšieho motora a teda pohon všetkých štyroch kolies. Všetky tieto autá sa ale budú vyrábať v Španielsku. Volkswagen v regione Sagunto plánuje aj výstavbu nového výrobného závodu na výrobu batérii.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJGaraz.cz
Predchádzajúci článokFord zaregistroval patent, ktorý nemá vo svete obdoby
Nasledujúci článokNissan a Nismo budú naďalej spolupracovať. Ako však dopadne model GT-R?