Domov Elektromobilita Lucid Air Sapphire je raketa na štyroch kolesách

Lucid Air Sapphire je raketa na štyroch kolesách

Lucid Group ešte v auguste počas Monterey Car Week predstavila vysokovýkonný model Air Sapphire. Vtedy sme sa ešte nedozvedeli špecifikácie. Teraz však už vieme viac!

Výrobca elektromobilov Lucid Group tvrdí, že ich trojmotorová hnacia sústava poháňajúca obe nápravy tohto luxusného elektrického superšportového automobilu ponúkne výkon viac ako 1 200 koní. To právom udeľuje modelu Air Sapphire titul najvýkonnejšieho sériovo vyrábaného sedanu na svete a jeho výkon je doslova ohromujúci.

Vráťme sa späť v čase

Pár mesiacov späť v minulosti spoločnosť Lucid poznamenala, že Air Sapphire dokáže zrýchliť z 0 na 100 kilometrov za hodinu za menej ako 2 sekundy. Dokonca  z 0 na 160 kilometrov za hodinu za menej ako 4 sekundy. V Amerike populárnu štvrť míľu zdolá tento model pod 9 sekúnd. Spoločnosť tiež uviedla, že maximálna rýchlosť prekročí 320 kilometrov za hodinu.

Model Air Sapphire v súčasnosti prechádza poslednými fázami ladenia a testovania na pretekárskych dráhach a verejných cestách. Lucid dnes zverejnil aktualizované odhady výkonu pre svoj vlajkový model a sú skutočne senzačné.

Znovu v realite

Tak teraz si trošku upresníme fakty, ktoré sme sa dozvedeli dávnejšie. Automobilka tvrdí, že Lucid Air Sapphire zrýchli z 0 na 100 kilometrov za hodinu za 1,89 sekundy, z 0 na 160 km/h za 3,87 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť 330 km/h. Ich odhady z augusta tak ešte vylepšili. Vďaka týmto parametrom je Air Sapphire o jednu desatinu sekundy rýchlejší pri zrýchlení z 0 na 100 km za hodinu ako Tesla Model S Plaid. Uvidíme, čo na to povie Elon Musk. Ten však má teraz pravdepodobne iné starosti.

Neexistuje presný čas na štvrť míle, ale tento časový údaj by mal zostať pod hranicou 9 sekúnd, ako bolo pôvodne oznámené. Tieto čísla sú na luxusný sedan šialené. Lucid Air Sapphire sľubuje, že prinesie oveľa viac než len brutálne zrýchlenie v priamke. Automobilka tvrdí, že vývojové vozidlá zaznamenali na veľkých pretekárskych okruhoch neoficiálne časy na kolo, ktoré sú výrazne rýchlejšie ako mnohé renomované superšporty.

Za všetkým hľadaj vektorovanie

Čiastočne za to môže pásovo vyladené odpruženie Lucid Air Sapphire s tuhšími prednými a zadnými pružinami. Tento model disponuje aj jedinečným nastavením tlmičov, tuhšími puzdrami a jedinečným vyladením ABS, trakcie, kontroly stability a elektronického posilňovača riadenia. Zásluhu majú aj štandardné karbón-keramické brzdy a komplexný systém vektorovania krútiaceho momentu. O ňom sa hovorí, že poskytuje mimoriadnu priľnavosť a schopnosť otáčania.

Dvojité zadné motory dokážu efektívne otáčať zadnú časť vozidla tým, že poskytujú krútiaci moment na zadné kolesá v opačných smeroch. Tým podporujú stabilitu v zákrute, ale aj v priamom smere. Špeciálna aerodynamická súprava karosérie sa bude hodiť aj pri vysokorýchlostnej jazde na trati.

Na výkon si musíme počkať

V tomto bode stojí za zmienku, že vyššie uvedené hodnoty výkonu môžete dosiahnuť s vozidlom priamo z výroby. Bez akýchkoľvek dodatočných nákladov na modernizáciu vybavenia alebo zdĺhavých postupov úprav. Stále čakáme na konečné hodnoty výkonu, krútiaceho momentu a dojazdu. No všetko nasvedčuje tomu, že Lucid Air Sapphire nesklame.

Začiatok výroby naplánovali na prvú polovicu roku 2023 a dodávky majú nasledovať krátko potom. Air Sapphire zostáva limitovaný model s cenou od 249 900 USD v USA, čo je v prepočte takmer rovnaká cifra v eurách.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokToto Ferrari F40 by chcel mať doma každý
Nasledujúci článokTEST Peugeot e-Rifter – je vhodný pre podnikateľov?