Domov Elektromobilita Luka EV: v Česku vzniká nový elektromobil

Luka EV: v Česku vzniká nový elektromobil

Česká firma MW Motors stavia elektrické auto s nízkou hmotnosťou, nízkou spotrebou energie a štýlom veterána. Do predaja by sa malo dostať koncom roka 2023.

Ľahká konštrukcia, kompaktné rozmery, vysoká účinnosť, retro dizajn a elektrický pohon. To sú vlastnosti ktoré spájajú slovenský a český projekt štýlového elektrického autíčka do mesta. Slovenský projekt Patak Rodster sme vám predstavili už na jeseň, teraz sa na svetlo sveta dostalo viac informácií o českom projekte Luka EV.

Technické zmeny na poslednú chvíľu

Ten mal mať v sebe zakomponované unikátne riešenie pohonu. Malé elektromotory boli pôvodne zakomponované do jednotlivých nábojov kolies. Vďaka tomu bol nielenže dosiahnutý úplne postačujúci výkon 66 koní, ale na kompaktnom pôdoryse vzniklo množstvo miesta pre dvojčlennú posádku a ich batožinu. V MW Motors sa však napokon rozhodli pre klasický vodou chladený elektromotor s výkonom 68 koní.

Vonkajšie rozmery sú 4050 x 1620 x 1220 mm, rázvor osí kolies je dlhý 2300 mm. Výrobca zatiaľ hovorí o dojazde 300 km, čo je na mestské auto plne postačujúce. Počas prvých testov automobil dosahuje priemernú spotrebu energie len 6,8 kWh, takže na uvedený dojazd bude plne postačovať len batéria s kapacitou 21,9 kWh.

Maximalizuje účinnosť, minimalizuje hmotnosť

Čo sa týka dynamických údajov, z 0 na 100 km/h zrýchli Luka EV za 9,8 sekundy a dosiahne najvyššiu rýchlosť 145 km/h. Hmotnosť tohto elektromobilu bude okolo 820 kg, pričom pomer rozloženia hmotnosti medzi prednou a zadnou nápravou by mal byť ideálnych 50:50. Podobne ako exteriér, aj interiér sa nesie v staromódnom duchu, avšak s modernými prvkami a kvalitným dielenským vypracovaním. Štandardom bude celokožené čalúnenie, infotainment s dotykovou obrazovkou, navigácia, klimatizácia, diaľková diagnostika a 17-palcové kolesá.

Časti karosérie sú vyrobené z vláknového kompozitu FRP. Podobne ako karbónový kompozit je ľahký, pevný, ale finančne dostupnejší. Konštrukčný rám je vyrobený z hliníka. Automobil by mal v prvom polroku 2023 prejsť homologizáciou, takže do predaja sa pravdepodobne dostane až koncom budúceho roka. Prvé kusy by zákazníkom mohli byť dodané v roku 2024. Cena za tento elektromobil sa očakáva na úrovni 40 tisíc eur.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.6 / 5. Počet hodnotení 7

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokŠkótsky Munro MK1 potrápi aj bájny Defender
Nasledujúci článokVIDEO: Takto vyzerajú toalety na Slovenských pumpách, kto sklamal najviac?