Domov Elektromobilita Ani Mercedes, ani BMW, ale toto je elektromobil s najdlhším dojazdom v...

Ani Mercedes, ani BMW, ale toto je elektromobil s najdlhším dojazdom v Európe

Americká značka Lucid spúšťa na vybraných európskych trhoch oficiálny predaj elektromobilu Air Dream Edition.

Prvé vozidlá budú dodané zákazníkom v Nemecku a v Holandsku. V týchto krajinách automobilka minulý rok otvorila aj svoje prvé obchodné zastúpenia. Vozidlo si však môžu objednávať aj záujemcovia z Rakúska, Belgicka, Dánka, Fínska, Talianska, Nórska, Španielska, Švédska, Švajčiarska a Veľkej Británie. Potrebné je zložiť zálohu vo výške 300 eur.

Lucid

Elektromobil s najdlhším dojazdom

Vozidlo sa ponúka v dvoch výkonových verziách. Prvá dosahuje výkon 933 koní a podľa normovaného cyklu WLTP prejde na jedno nabitie až 883 kilometrov. To z tohto stroja robí momentálne elektromobil s oficiálne najdlhším dojazdom na jedno nabitie. Čas strávený na nabíjačke pritom vôbec nemusí trvať dlho. Keďže automobil používa 900 V elektrickú sieť, dokáže sa nabíjať jednosmerným elektrickým prúdom s výkonom viac než 300 kW. Počas 15 minút státia sa tak auto vie nabiť na prejdenie vzdialenosti 400 km.

Výkonnejší variant Performance má výkon až 1111 koní a udávaný dojazd 799 km. Vďaka tomuto výkonu je Lucid schopný zrýchliť z 0 na 100 km/h už za 2,5 sekundy (menej výkonnej verzii to trvá 2,9 sekundy). Lucid však prekonáva taký Mercedes EQS alebo BMW i7 nielen dojazdom, ale aj cenou. V základnej verzii si totiž treba pripraviť minimálne 218 tisíc eur (uvedená suma je stanovená pre nemecký trh a zahŕňa daň). Neskôr v priebehu roka začne Lucid predávať aj menej výkonné a cenovo dostupnejšie verzie, ktorých cena by mohla klesnúť k sume okolo 100 tisíc eur.

Lucid

Veľa muziky za veľa peňazí

Lucid Air Dream Edition je vybavený batériou s kapacitou 118 kWh. Ide o luxusnú limuzínu s vonkajšími rozmermi 4975 x 1939 x 1410 mm a rázvorom dlhým 2960 mm. Pohotovostná hmotnosť činí 2435 kg. Vo výbave sa objavujú prvky ako 34-palcový dotykový displej, 21-reproduktorový audiosystém, vyhrievané a ventilované predné sedadlá s masážnou funkciou, panoramatická strecha či súbor asistenčných systémov vodiča zoskupených pod označením DreamDrive. Na vodiča dohliada infračervená kamera, ktorá monitoruje jeho pohyb očí. V prípade zdravotnej indispozície je systém schopný bezpečne odstaviť automobil na krajnici, privolať pomoc a odomknúť vozidlo pre jednoduchší prístup záchranných zložiek k vodičovi.

Now Delivering in Europe | Lucid Air | Lucid Motors

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.2 / 5. Počet hodnotení 10

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNový Nissan X-Trail – koľko stojí a akú má výbavu?
Nasledujúci článokKen Block zahynul pri nehode na snežnom skútri