Domov Elektromobilita Smart #3 ako prvý vchádza do teritória SUV. Začína sa nová éra...

Smart #3 ako prvý vchádza do teritória SUV. Začína sa nová éra značky?

Smart #3

Ofenzíva a neutíchajúca popularita SUV pohltila v posledných rokoch nielen ikony sveta superšportov ako Lamborghini či Ferrari, no aj výrobcov malých áut. Smart už totiž nie je synonymom drobného mestského vozidla a nemecká automobilka sa púšťa do teritória SUV modelov.

Prebiehajúci autosalón v Šanghaji síce „zaplavili“ čínske automobilky so svojimi novými modelmi, no medzi nimi sa našlo aj niekoľko noviniek z Európy. Jednou z nich je nový Smart #3, ktorý nemecká značka konečne ukázala svetu. Ide síce o ich vôbec prvé športovo-úžitkové kupé, no do neprebádaných vôd sa rozhodne nepúšťajú.

Ako iste viete, Smart patrí pod značku Mercedes-Benz a tá má s SUV viac než bohaté skúsenosti. Svoj podpis zanechala aj na novinke #3, ktorej dizajn má predstavovať ešte športovejšiu interpretáciu filozofie dizajnu vytvorenú výhradne globálnym dizajnérskym tímom Mercedes-Benz. Nenechajte sa však zmiasť plnšími krivkami nového Smartu, jeho revírom budú aj naďalej mestské cesty.

„Sme hrdí, že môžeme svetu konečne predstaviť naše vôbec prvé športovo-úžitkové kupé, úplne nový Smart #3. Ako plne elektrický priekopník sa Smart zaviazal k nekompromisnej kvalite zážitkov a interakcií. Naším cieľom bolo vždy reagovať na mnohostranné a meniace sa potreby mobility. Preto bude Smart aj naďalej rozširovať svoju rodinu produktov, aby ponúkal rôzne vozidlá, ktoré optimálne vyhovujú rôznym skupinám zákazníkov a životným štýlom,“ povedal na margo novinky šéf európskeho zastúpenia značky Dirk Adelmann.

Prémiový dizajn

Model #3 sa prezentuje dizajnom, ktorý pripomína skôr prémiové značky na trhu a svoju podobnosť s elektrickými SUV od Mercedesu nezaprie (hlavne v zadnej časti). Vpredu dominujú zoštíhlené LED svetlomety CyberSparks spojené s takzvaným „žraločím nosom“ a širokou mriežkou v tvare písmena A. Bočná línia vozidla smerom dozadu klesá po vzore modelov kupé a novinke pridáva na modernom vzhľade.

Interiér má však nádych športovosti, ktorý vytvára nielen červené prešívanie či volant v tvare písmena D, ale aj škrupinové sedačky. Do oka určite padne 12,8-palcová dotyková obrazovka či ambientné osvetlenie spolu s panoramatickým strešným oknom. O audio sa stará systém od spoločnosti Beats s 13 reproduktormi.

Technické parametre zatiaľ nepoznáme

Nový Smart #3 je plne elektrický, no automobilka nateraz nezverejnila technické parametre. Pravdepodobne si ich necháva až na európsku premiéru, ktorá sa uskutoční v septembri v nemeckom Mníchove. Predbežné správy však hovorili o dvoch výkonnostných variantoch. Slabší by mal disponovať 115 kW (156 k) a silnejší výkonom 200 kW (272 k), pričom sa špekulovalo o dojazde 420 až 440 km. Chýbať by pritom nemala ani verzia od Brabusu.

Novinka sa podľa automobilky dostane na trh už začiatkom roka 2024 a pravdepodobne naplno odštartuje novú éru značky. Tá po predstavení crossoveru #1 a SUV-kupé #3 postupne stráca nálepku výrobcu malých vozidiel a svoje portfólio očividne plánuje aj naďalej rozširovať.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokFord Mustang Mach-E zrazu zlacnel o tisíce eur. Prečo?
Nasledujúci článokTEST Jazdenky: Audi A6 2015 po 140 000 kilometroch, na čo si dať pozor?