Domov Elektromobilita Elektromobil pokoril vyše 5 km vysokú horu v Tibete

Elektromobil pokoril vyše 5 km vysokú horu v Tibete

Počas tejto odvážnej expedície na vrchol hory Hongtu Daban v Tibete pokoril Taycan Cross Turismo nový rekord v najväčšej zmene nadmorskej výšky na elektromobile: 5 573,979 metra.

Porsche Taycan sa zapísalo do Guinessovej knihy rekordov po absolvovaní extrémnej, 2.783-kilometrovej cesty, pri ktorej sa dostalo z najnižšieho prírodného bodu v Číne na vrchol hory v Tibete. 10-dňová výzva sa začala pri jazere Ayding v nadmorskej výške mínus 218,845 metra a skončila sa úspešným výstupom na vrchol Hongtu Daban vo výške 5.355,134 metrov nad morom.

Foto: Porsche

Trasa Xinjiang-Tibet obsahuje pusté regióny, v ktorých ide niekedy doslova o prežitie. Extrémne počasie v kombinácii so zložitým a meniacim sa terénom a podmienkami na cestách, tento veľkolepý výlet naplno ukázal terénne schopnosti Taycanu Cross Turismo, jeho komfort na dlhé vzdialenosti aj solídnu spoľahlivosť. Efektivita nabíjania 800 V architektúry Porsche sa osvedčila aj v tých najnepriaznivejších podmienkach.

Foto: Porsche
Adrenalín a udržateľnosť idú dokopy

Nebol to iba výlet či extrémna výzva. Jedným z cieľov tohto epického elektrického dobrodružstva bolo inšpirovať ostatných vodičov, aby viac premýšľali o pohlcujúcejších zážitkoch, neskrotnejšej divokosti, intenzívnejšími spomienkami a to všetko počas jazdy s nulovými emisiami. Bola to príležitosť ukázať, ako sa rozšírili možnosti trvalo udržateľného cestovania a vlastníctva športových áut, keď sa svet čoraz rýchlejšie posúva k elektrifikovanejšej a udržateľnejšej budúcnosti.

Foto: Porsche

Rekordná zmena nadmorskej výšky 5.573,979 m so sebou priniesla dramatické zmeny teploty, tlaku vzduchu, geologických pomerov a ďalšie prekvapenia z prírody. Dve športové autá Taycan 4 Cross Turismo, ktoré sa vydali na cestu, boli vďaka svojej veľmi dobre prispôsobivosti schopné čeliť každej výzve. Od povrchových teplôt 70°C až po zamrznuté, zľadovatené cesty, tento nezabudnuteľný výlet poskytoval tímu jeden jedinečný zážitok za druhým.

Foto: Porsche
Všetky ročné obdobia

Na dlhých cestách má realistická hodnota dojazdu na displeji väčšiu hodnotu ako len vysoká hodnota dojazdu. To sa osvedčilo najmä na náhornej plošine, kde sa počasie dokáže zmeniť mihnutím oka. Autá v podstate prešli všetky štyri ročné obdobia za 10 dní. Monitorovanie faktorov ovplyvňujúcich internú a externú spotrebu energie v reálnom čase poskytlo tímu praktický základ na plánovanie nabíjania a pohodlný prechod k ďalšiemu nabíjaciemu bodu.

Foto: Porsche

Jedným z dôvodov, prečo je diaľnica G219 taká odstrašujúca, je jej kopcovitý terén, ktorý vie rýchlo vyčerpať energiu. Tu zažiarila dvojrýchlostná prevodovka, ktorá zaisťovala, že motor v Taycane Cross Turismo zostal v efektívnom prevádzkovom rozsahu, či už pri predbiehaní alebo nepretržitej jazde vysokou rýchlosťou, čo malo pozitívny vplyv na spotrebu energie. Ešte prekvapivejšie je, že keď tím prešiel s autami cez priesmyk s nadmorskou výškou viac ako 4 000 m, dojazd sa postupne zväčšoval, pretože pri dlhom zjazde prichádzala do hry rekuperácia energie.

Foto: Porsche

V pohoriach Kunlun a Tianshan je 760-kilometrový úsek územia nikoho, ktorý autá prešli za štyri dni, poháňané inteligentným systémom riadenia energie EnjoyElec, teda start-upu, do ktorého Porsche Ventures strategicky investovalo. Okrem náhleho dažďa a neočakávaného sneženia autá zdolali štyri po sebe idúce vrcholy s nadmorskou výškou viac ako 4900 metrov. Ale aj v takýchto náročných podmienkach zaistil inteligentný systém tepelného manažmentu optimálnu prevádzkovú teplotu komponentov vozidla a umožnil Taycanu zostať na vysokej úrovni účinnosti nabíjania.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJPorsche
Predchádzajúci článokZasvinili sme si planétu, no plastový odpad sa k nám vráti. V autách
Nasledujúci článokĎalšia krajina zakázala vstup áut s ruskými ŠPZ