Domov Elektromobilita Súboj Lotus verzus Tesla o najrýchlejšie nabíjačky začína

Súboj Lotus verzus Tesla o najrýchlejšie nabíjačky začína

Foto: Lotus

Rysuje sa nám súboj Lotus verzus Tesla. Lotus totiž spúšťa svoju vlastnú sieť super rýchlych nabíjačiek pre elektromobily, pričom prvé európske miesta by mali byť spustené v polovici budúceho roka.

Súboj Lotus verzus Tesla o najlepšie a najrýchlejšie nabíjacie stanice naberá na obrátkach. Nabíjačky s výkonom až 450 kW by mali patriť k najrýchlejším, dostupným a budú schopné pridať dojazd 140 kilometrov za približne päť minút. To by sa malo týkať aj novej vlajkovej lodi značky Lotus, modelu Eletre R.

Foto: Lotus
Čína ako pilotný projekt

Prvé nabíjačky už fungujú v Číne a očakáva sa, že ich spustia aj vo väčšine európskych krajín, ako aj na Strednom východe. Tohto všetkého by sme sa mali dočkať od druhého štvrťroka 2024. Lotus tvrdí, že dostupnosť nabíjacích staníc na trhu oznámi v ten pravý čas.

Alan Wang, viceprezident pre technológiu Lotus a generálny riaditeľ spoločnosti Lotus Flash Charge, povedal: „Keďže stále viac vlád zvyšuje investície do elektrifikácie na svojej ceste k nulovým emisiám, dopyt po spoľahlivej infraštruktúre nabíjania elektrických vozidiel nebol nikdy vyšší ako predtým. Spoločnosť Lotus vyvinula najlepšie riešenia rýchleho nabíjania vo svojej triede, aby poskytovala rýchle a spoľahlivé nabíjanie, ktoré spĺňa potreby zákazníkov.“

Od 2028 iba elektromobily

Spoločnosť Lotus tvrdí, že akékoľvek elektrické vozidlo môže využívať nové, kvapalinou chladené riešenia elektrickej mobility. To naznačuje, že sieť by mala slúžiť pre všetky značky a modely, vrátane rýchlo sa rozširujúceho radu Lotus EV. Doteraz automobilka uviedla na trh iba jedno auto – SUV Eletre. Iba nedávno však predstavili kompletne elektrický model GT Emeya a na obzore je prísľub menšieho modelu SUV. Lotus sa má do roku 2028 stať výlučne elektrickou značkou.

Okrem navrhovanej verejnej siete Lotus odhalil aj kvapalinou chladenú napájaciu skrinku, ktorá by mala fungovať spolu s vysokovýkonnými nabíjačkami. Tento set umožní nabíjacím staniciam poskytovať špičkový výkon v časoch vysokého dopytu. To všetko môže fungovať v spojení s „Liquid-Cooler Charging Unit“ od Lotusu, ktorý dokáže nabíjať až štyri elektrické autá naraz.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJLotus
Predchádzajúci článokTEST Renault Clio E-Tech 145 Esprit Alpine – keď je R.S. mŕtve
Nasledujúci článokTesla Cybertruck sa v Európe predávať nebude, toto sú dôvody