Zábavné autíčko s troma kolesami, ktoré sa jednoducho parkuje a odvezie Vás do práce. Výkon nebol síce nič moc, ale za to je Freeway zaujímavým bodom  histórie automobilov. Odvážili by ste sa si v ňom zajazdiť?

Ropná kríza nikdy nebola dobrou správou pre automobilový priemysel, lebo nedostatok paliva znamená, že autá sa možno niekedy v ďalekej budúcnosti stanú čisto elektrickými. Úprimne, viete si predstaviť cesty bez naftových či benzínových áut?

Na jednej strane to môže znieť ako skvelá očista našej matičky zeme, ale na druhej by sme už nikdy nepočuli to krásne pradenie karburátora osemvalca. Vždy sú dve strany mince a stále sa budú aj ľudia v tomto rozdeľovať na dva tábory.

Eko z 20. storočia

Ak však zájdeme späť do histórie zistíme, že už v sedemdesiatych rokoch minulého storočia masy hľadali prostriedky na osobnú dopravu, ktoré by boli oslobodené od platenia za benzín. Nebavíme sa o bicykloch, ale o naozaj bizarných, ale za to veľmi vtipných a šikovných inštrumentoch prepravy. A my sa dnes pozrieme na trojkolku Freeway.

Veľká Británia mala v tej dobe Peel P50 a Nemecko zasa BMW Isetta, nás však zaujíma americká odpoveď na skromné prepravenie sa z bodu A do bodu B. Freeway je jednovalcová trojkolka vyrobená spoločnosťou High Mileage Vehicles.

Motor tohto mikro auta je umiestnený priamo za vodičom s prevodkou CVT, ktorá poháňa jedno zadné koleso. Spiatočku by ste ale v tomto vozítku hľadali márne. Otáčanie je možné ale vo veľmi malom kruhu, takže práca s volantom sa nedá nazvať ťažkou manuálnou prácou.

Aj keď sa zrodilo z potreby, dizajn Freeway je veľmi futuristický. Z niektorých uhlov pohľadu môže dokonca vyzerať ako predchodca modelu XL1 značky Volkswagen. Jeho telo bolo vyrobené zo skleného vlákna, aby si uchoval svoju minimálnu hmotnosť.

Ako to vyzerá v interiéri? Zmestí sa sem jeden cestujúci a malý úložný priestor poskytne miesto pre osobné veci. Jednoduchá palubná doska obsahuje rad tlačidiel pre funkčné prvky ako sú svetlá, stierače a dokonca sa dnu zmestilo aj rádio.

Tento žiarivý žltý príklad toho, ako by chcela Amerika prežiť ropnú krízu je v súčasnosti na predaj. Na využitie síce príliš nebude, ale ako zvedavý kúsok sa bude v každej zbierke vynímať. Model z roku 1980 je poháňaný motorom s výkonom 12 alebo 16 koní.

V rokoch 1979 až 1982 bolo vyrobených iba 700 kusov týchto mikro autíčok. Bola to doba, kedy boli vozidlá s vysokým výkonom vo svojom rozmachu. Myslím si, že Freeway má svoj potenciálny charakter, minimálne na výstavy. Nad týmto retro-eko-automobilom nejeden pozorovateľ zdvihne obočie.

 

Zdroj: motorious.com

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokCUPRA Ateca Special Edition: Dizajnové úpravy a Akrapovič či Brembo
Nasledujúci článokNová verzia Ferrari F40 je viac než v očakávaní!