Domov Lifestyle Pneumatiky: 10 zaujímavých faktov, ktoré ste o nich možno nevedeli

Pneumatiky: 10 zaujímavých faktov, ktoré ste o nich možno nevedeli

Najväčší výrobca vyrába pneumatiky s najmenšími rozmermi.

Viete, že pneumatiky boli pôvodne biele, cena najdrahších je porovnateľná s cenou Rolls-Royceu a Michelin už predáva inovatívne pneumatiky, ktoré nepotrebujú klasické disky?

1. Najväčším výrobcom pneumatík je Lego
V počte vyrobených pneumatík Legu jeho najväčší konkurenti nesiahajú ani po členky.

Výrobca hračiek Lego je najväčším svetovým producentom pneumatík! Hoci Lego vyrába pneumatiky len pre svoje hračky, napriek tomu je s 320 miliónmi vyrobených pneumatík ročne  (údaj za rok 2011) zapísané v Guinnessovej knihe rekordov. Za ním nasledujú s veľkým odstupom Bridgestone, Michelin, Goodyear a Continental.

2.    Najťažšia pneumatika váži 5,5 tony
Materiál na jednu takúto pneumatiku by stačil na niekoľko stovák štandardných pneumatík s bežnými rozmermi. Foto: archív

Pneumatika pre ťažobný Caterpillar 797B je naozaj extrémna – meria 4,3 metra, váži viac ako 5,5 tony, má nosnosť 100 ton a na výrobu jednej je použitých cca 900 kg ocele. Z množstva materiálu, ktorý si vyžaduje výroba jednej takejto pneumatiky by sa dalo vyrobiť približne 600 kusov bežných osobných pneumatík.

Pokračovanie na ďalšej strane

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

1
2
3
4
5
Predchádzajúci článokTest Renault Talisman S-Edition, limuzína zo srdcom Meganu R.S.
Nasledujúci článokLimitovaný Abarth 695 70° Anniversario, nadšenie či sklamanie?
Pracujem ako motoristický a technologický novinár už 17 rokov. Počas nich som spolupracoval s denníkom Národná obroda, časopisom Brejk, portálom Autoserver a najdlhšie, vyše 14 rokov, s týždenníkom Plus 7 dní. Zároveň som prispieval do niekoľkých odborných médií a som členom slovenskej poroty Auta roku. V oblasti automotive ma zaujímajú hlavne nové technológie a ekonomické trendy.