Domov Lifestyle Pneumatiky: 10 zaujímavých faktov, ktoré ste o nich možno nevedeli

Pneumatiky: 10 zaujímavých faktov, ktoré ste o nich možno nevedeli

3.    Pneumatiky sú originál biele

Biela farba plášťa bola v počiatkoch automobilizmu bežná. „Spočiatku mali pneumatiky svetlejší odtieň kvôli prirodzenej farbe materiálu, z ktorého boli vyrobené,“ vysvetľoval v jednej z tlačových správ Michelin. Čiernymi sa stali až v roku 1917, nie však kvôli praktickosti alebo lepšiemu vzhľadu. „Vtedy boli do kaučukovej zmesi pridané sadze, ktoré spôsobili desaťnásobné zvýšenie odolnosti proti opotrebeniu,“ doplnil výrobca.
4.    Na každej pneumatike je dátum výroby
Prvé dve číslice označujú týždeň, druhé rok výroby pneumatík.

DOT kód je označenie, prostredníctvom ktorého výrobca presne definuje rozmer pneumatiky a predovšetkým dátum jej výroby. Na plášti je v podobe až 12-miestneho kódu. Posledné (zväčša zvýraznené v ovále) štvorčíslie definuje vek pneumatiky, keď prvé dve čísla znamenajú týždeň a posledné dve rok jej výroby.

Pokračovanie na ďalšej strane

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

1
2
3
4
5
Predchádzajúci článokTest Renault Talisman S-Edition, limuzína zo srdcom Meganu R.S.
Nasledujúci článokLimitovaný Abarth 695 70° Anniversario, nadšenie či sklamanie?
Pracujem ako motoristický a technologický novinár už 17 rokov. Počas nich som spolupracoval s denníkom Národná obroda, časopisom Brejk, portálom Autoserver a najdlhšie, vyše 14 rokov, s týždenníkom Plus 7 dní. Zároveň som prispieval do niekoľkých odborných médií a som členom slovenskej poroty Auta roku. V oblasti automotive ma zaujímajú hlavne nové technológie a ekonomické trendy.