Domov Lifestyle Pápež František dostal nový papamobil. Symbolizuje jeho skromnosť

Pápež František dostal nový papamobil. Symbolizuje jeho skromnosť

Zdroj: Yahoo

Keď pred istým časom dostal pápež František od automobilky Lamborghini úplne nový Huracán vyrobený presne pre neho, okamžite dal auto do dražby. Peniaze, ktoré sa za Huracán vyzbierali potom putovali na charitatívne účely. Za viac ako 700 tisíc euro si mohol kupca kúpiť podstatne viac Huracánov ako jeden, no žiadny z nich by nebol tak špecifický.

A nakoľko je už akousi tradíciou, že pápež má svoje vlastné auto – papamobil, nemohol bez neho ostať ani teraz. Mnohí by určite s pohľadom na minulosť čakali, že sa bude jednať o nejakú prémiovú značku ako bol dobre známy papamobil Mercedes. Opak je však pravdou. Novým pápežským autom sa stala klasická Dacia Duster 4×4. Vozidlo bolo špeciálne upravené pre slávnostné potreby a pre potreby Vatikánu.

Zdroj: newsbook

Osobne ho pápežovi Františkovi odovzdal Christophe Dridi, generálny riaditeľ skupiny Renault. Od klasickej Dacie Duster sa tento špeciál odlišuje hlavne výrazne upraveným interiérom. V ňom prevažuje biela farba, sedačky sú potiahnuté taktiež v bielej koži a zadná lavica dostala pohodlnejšie sedadlá, aby bola “výnimočne pohodlná”. Okrem toho vatikánsky Duster dostal aj sklenenú nadstavbu na strechu, cez ktorú bude môcť pápež zdraviť veriacich. Celkovo je automobil oproti klasickej verzii znížený až o 3 centimetre len preto, aby sa do neho pohodlne nastupovalo a vystupovalo. Vatikán zatiaľ oficiálne neoznámil, čo plánuje s autom urobiť.

Pri pohľade do minulosti zistíme, že byť papamobilom je pre automobilky istá pocta. Už v minulosti medzi sebou významní výrobcovia áut súperili o to, aký znak bude mať najbližší pápežský špeciál na prednej maske. Historicky sa najčastejšie papamobilom stala značka Mercedes-Benz, ktorá už v minulosti dodala upravené modely G či M. Okrem toho sa pápeži už na verejnosti objavovali aj v iných modeloch od iných značiek. Za zmienku určite stojí napríklad Fiat 500L, Kia Sedona, Jeep Wrangler, upravený Hyundai Santa Fe alebo Nissan Frontier. Svoj kúsok pápežovi darovala aj česká Škoda v podobe modelu Rapid Spaceback.

Test Dacia Duster 1,33 TCe Techroad, so zmyslom pre úžitok

Zdroj: Yahoo

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokCybertruck Elona Muska nie je na smiech! Podporu mu vyjadrila dokonca aj automobilka Škoda
Nasledujúci článokNový Renault ZOE prichádza na Slovensko s dostupnou cenou a skvelým dojazdom
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.