Viete, ako svoje auto pripraviť na zimu?

Či sa Vám to páči alebo nie, zima sa nezadržateľne blíži, a o svoje auto by ste sa mali postarať ešte pred začatím tohto nevysporiadateľného ročného obdobia. Dlhodobé teploty pri 0 ° C, námraza, sneh, ale aj silný vietor Vám môžu napríklad takú rannú cestu do práce poriadne znepríjemniť. Preto Vám prinášame aspoň týchto pár tipov, aby ste sa pripravili na neduhy a predišli chaosu, ktorý sa s týmto obdobím spája.

Zimné pneumatiky​

Nepodceňujte prezutie. V prvom rade si objednajte vhodný termín v pneuservise – v polovici októbra sú ešte poloprázdne, a tak zoženiete jednoducho voľný termín. Na začiatku novembra sa situácia rapídne zmení, najmä ak napadne prvý sneh. Ušetríte tak čas a peniaze. Na letných pneumatikách pri teplote pod 7 ° C zvyšujete riziko šmyku. Zimné pneumatiky majú lepšiu priľnavosť vďaka mäkšej gumenej zmesi a tak sa vedia lepšie prispôsobiť stavu vozovky.

Stierače

Šmuhy na Vašom čelnom skle môžu brániť Vášmu rozhľadu, a to najmä vtedy, keď jazdíte naproti zimnému slnku. Nepodceňujte ich výmenu, najmä ak tie Vaše majú viac rokov, nie je to drahá záležitosť. Predídete tak ich roztrhnutiu či prasknutiu, a priznajme si, nikto z nás nechce zostať počas snežnej búrky bez stieračov.

Motor​

V zime šetrí ten, kto jazdí viac. Studený motor nepracuje v podmienkach, na aké bol navrhnutý. Ak ho hneď od štartu nútite do vysokých otáčok, skracujete životnosť tesnení a pri prepĺňaných motoroch aj turbodúchadla. Ak máte svoje auto radi, studený motor nezohrievajte voľnobehom ale opatrnou jazdou. Pohľad na naštartované autá a vodičov oškrabávajúcich námrazu z okien je dnes stále bežnejší, avšak Vášmu motoru takáto procedúra neprospieva. Odhliadnuc od vplyvu na vyššiu spotrebu to neprospieva ani mechanike motora. Preto skúste odstrániť námrazu ešte pred naštartovaním, a motor prirodzenou jazdou zohriať na prevádzkovú teplotu.

Batéria

Najväčšiu pozornosť si zaslúži autobatéria. Tepelné šoky jej nerobia dobre po dvoch či troch rokoch. Občasné a krátke jazdy sú pre batériu najhoršie, preto by motoristi, ktorí jazdia nepravidelne a krátke trasy, mali dať skontrolovať napätie batérie pod záťažou, či sa správne nabíja. Kúrenie batériu takisto vybíja – keď niekto používa auto iba na jazdu do práce, na krátku trasu, môže sa mu ľahko stať, že baterku vybije nezávislým kúrením.

Zimná zmes do ostrekovačov

Zimná zmes odoláva zamrznutiu a je určená na čistenie zimnej špiny, ako je posypová soľ. Mali by ste nosiť náhradnú bandasku pre prípad, že sa Vám zmes v ostrekovačoch minie. Nikdy ale nepoužívajte čistú vodu, pretože zamrzne a poškodí čerpadlo ostrekovača.

Chladiaca kvapalina​

Je dobré zistiť vopred, či je Vaša chladiaca kvapalina odolná voči nízkym teplotám. Dodržiavajte plán údržby vozidla a keď sa odporúča, nechajte chladiaci systém prepláchnuť a naplniť novú kvapalinu. Jej kvalita sa postupne zhoršuje, nemôže dostatočne chrániť motor a chladiaci systém, a ak sa jadro ohrievača upchá koróziou, je to naozaj drahý servis po zime.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST – BMW M2
Nasledujúci článokPoznáme slovenské ceny, Kia spustila predaj Stonicu