Domov Lifestyle Japonci nezaháľajú, superšport Lexus LFA má mať comeback

Japonci nezaháľajú, superšport Lexus LFA má mať comeback

Lexus LFA nie je nutné predstavovať. Motor V10 a zvuk ako z F1 ukázalo, ako by malo športové auto vyzerať. V nasledujúcej generácií ho však nečakajme.

Comebacky áut so slávnymi menami sa nie vždy podarili. Spomeňme si na športový Mitsubishi Eclipse v jeho najnovšom podaní Eclipse Cross, či BMW Supra. Lexus však po istej dobe presedlal z limuzín na SUV. Dalo sa to aj čakať, keďže trend je neúprosný. Medzi rokmi 2011 až 2013 však bol súčasťou portfólia aj superšport s označením LFA. Toto auto dokázalo zaujať nejedného nadšenca a taktiež aj kritika. LFA však slúžilo na zvýšenie povedomia značky a teraz sa rysuje jeho nástupca.

Hovorí o tom automagazín Best Car priamo z Japonska a hovorí, že nástupca by sa mal svetu predstaviť v roku 2025. Pôvodný Lexus LFA sa tak po 15tich rokoch dočká svojho právoplatného nástupcu. Novinka bude naň aj priamo odkazovať. Do zástavby príde karbónový monokok, ktorý si Lexus pre model LFA samostatne vyvinul a taktiež aj vyrobil.

Nakoľko sú reštrikcie pri motoroch aké sú, V10 nečakajme. Pôvodná V10 s objemom 4,8 litra bola vyvíjaná v spolupráci s Yamahou. Oproti štandardnej V8 mohla točiť o pár tisíc otáčok naviac, oproti V12 zas bola kompaktnejšia do zástavby. Všetky moderné superšporty pomaly ale isto opúšťajú atmosférické agregáty.

Lexus LFA nebude iným. Pod kapotou sa počíta so 4,0-litrovým osemvalcom doplneným o dve turbodúchadlá. Nebude sa však jednať iba o čistý motor. Počíta sa aj s elektromotorom pre plug-in hybridný pohon. Odhadovaný výkon je na úrovni 700 kW / 940 koní. Lexus tak mieri do úplne inej kategórie. Pôvodné LFA disponovalo výkonom 412 kW / 560 koní.

Nám teda neostáva nič iné, iba si počkať a dúfať, že tieto plány neostanú iba na papieri a v roku 2025 nás dokáže Lexus príjemne prekvapiť. Ak sa tieto správy potvrdia, tak prvotných skíc sa budeme môcť dočkať v budúcom roku, prípadne v roku 2023, kedy už budú ako-také nástrely vozidla.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJmotorbiscuit.com
Predchádzajúci článokDivoké 60. roky sa podpísali aj na pneumatikách. Goodyear svojím nápadom doslova zažiaril
Nasledujúci článokZbierka áut kráľovnej Alžbety II, za 12 miliónov eur. Pozrite sa čo skrýva v garáži