Domov Lifestyle Divoké 60. roky sa podpísali aj na pneumatikách. Goodyear svojím nápadom doslova...

Divoké 60. roky sa podpísali aj na pneumatikách. Goodyear svojím nápadom doslova zažiaril

16th October 1961: A woman adjusts her stocking by the light of the new Goodyear illuminated tyres. The tyre is made from a single piece of synthetic rubber and is brightly lit by bulbs mounted inside the wheel rim. The Goodyear Tyre Company intend to produce the tyres in a variety of colours. (Photo by Douglas Miller/Keystone/Getty Images)

Šesťdesiate roky minulého storočia boli divokým obdobím nielen pre ľudí aj pre automobily. S neuveriteľným trendom prišla spoločnosť Goodyear.

Na trh priniesli svietiace pneumatiky. Áno čítate správne. Prečo sa však tieto osvetlené pneumatiky nestali v roku 1961 dlhodobejším trendom? Spoločnosť Goodyear Tire & Rubber Company mala v 60. rokoch 20. Storočia pomerne úspešné obdobie. Staré dobré časy rocku, rýchleho občerstvenia a áut boli v plnom prúde (sex & drogy & rock n´roll). Tak prišla spoločnosť Goodyear s týmto skvelým nápadom na svietiace pneumatiky a chceli využiť všetky na tú dobu aktuálne trendy. Goodyear sa začal pozerať do budúcnosti a zameral sa na výrobu „pneumatiky zajtrajška“.

Starý informačný bulletin spoločnosti vtedy uvádzal, že nové prelomové pneumatiky budú „jedným z najdramatickejších objavov v histórii tohto odvetvia“. Žiariace pneumatiky boli vyrobené zo syntetickej polyuretánovej gumy s názvom Neothane. Neothane bolo možné naliať do foriem v tvare pneumatiky a tepelne pripraviť pri teplote 121 °C.

Zdroj: GettyImages

 

Aj keď to znie trochu komplikovane, Goodyear tvrdil, že proces výroby pneumatík Neothane bol oveľa jednoduchší ako tradičné pneumatiky. Tradičné pneumatiky vyžadujú vrstvy gumy a tkaniny spolu s časovo náročným výrobným procesom. Goodyear však uviedol, že tvrdosť plastu a pružnosť gumy, ktoré sa nachádzajú v Neothane, viedli k výnimočnej odolnosti. Vznikla tak výnimočná odolnosť voči abrazívnemu opotrebovaniu, vylamovaniu, rezaniu a roztrhnutiu. V roku 1961 to znelo ako veľký skok vpred.

Priesvitné pneumatiky

Osvetlené pneumatiky Goodyear boli omnoho zaujímavejšie, pretože boli priesvitné. Goodyear sa rozhodol využiť to v prospech pneumatiky a pridať do gumy farbivo pre lepšiu individualizáciu. Vďaka tomu boli pneumatiky v rôznych farbách. Motoristi mali možnosť voliť z farieb ako modrá, zelená, žltá, oranžová a dokonca aj červená. Po umiestnení osvetlených pneumatík na ráfiky so žiarovkami vo vnútri pneumatiky po západe slnka jasne žiarili. Neskôr prišla doba neónov a možno práve tu nabrali tuneri inšpiráciu.

Žiariacie pneumatiky znamenali revolúciu a prepájali sa aj s módou. Ak sa majiteľka rozhodla, že zladí svoje čalúnenie auta k pneumatikám, mala dostatok možností. Rovnako tak mohla zladiť farbu pneumatík aj k farbe svojho outfitu. No jednoducho riešenie šité na mieru.

Goodyear dúfal, že sa pneumatika dostane na trh už o niekoľko rokov. Očakávalo sa tiež, že to bude nová kapitola pre spoločnosť. Vodiči mohli ovládať úroveň žiary z panelu namontovaného vo vnútri auta. To tiež umožnilo vodičom použiť pneumatiky ako smerové a brzdové svetlá.

Rýchly pád

Prvé testovanie bolo sľubné. Osvetlené pneumatiky Goodyear boli na cestách hladké a tiché. Keď však pneumatika zažila mokré alebo horúce počasie, jej jazdné vlastnosti sa zhoršovali. Keď vodiči často používali brzdy, napríklad v premávke, pneumatiky sa začali roztápať. Niektorým vodičom svietiace pneumatiky odvádzali pozornosť, najmä v noci. Vznikalo tak čaro nechceného.

Podľa reklamy magazínu Life z roku 1990 si Goodyear myslel, že vďaka osvetleniu bude jazda bezpečnejšia v hmle alebo pri slabom osvetlení. Keď sa však pneumatiky rozsvietili počas cestných testov, spôsobili zmätok. Iní motoristi boli takí uchvátení peknými farbami, že prešli križovatku na červenú alebo sa len zastavili uprostred cesty a pozerali.

Žiaľ, ďalšie testovanie neveštilo pre osvetlené pneumatiky Goodyear nič dobré. Výroba bola nakoniec drahšia, ako sa predpokladalo, a pneumatiky nevydržali v rôznych podmienkach. Technológie odvtedy prešli obrovský kus cesty, takže možno sa žiariace pneumatiky čoskoro vrátia. A možno sa dočkáme ďalších zaujímavých nápadov, ako ozvláštniť bežné každodenné cestovanie. No svietiacim pneumatikám to zatiaľ nevyšlo. Čo sa stane v budúcnosti, o tom môžeme zatiaľ iba polemizovať.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJMotorbiscuit
Predchádzajúci článokNové Suzuki SX4 S-Cross už nie je tajomstvom. Takto bude novinka vyzerať
Nasledujúci článokJaponci nezaháľajú, superšport Lexus LFA má mať comeback