Domov Lifestyle Zálohovanie nemusí byť strašiak. Dajte zbohom povaľujúcim sa plechovkám a PET fľašiam...

Zálohovanie nemusí byť strašiak. Dajte zbohom povaľujúcim sa plechovkám a PET fľašiam v aute!

Nový rok 2022 priniesol na Slovensko systém zálohovania. Podobne ako v iných európskych krajinách, aj u nás máme možnosť recyklovať efektívnejšie. Vyspelé krajiny ako Švédsko, Nemecko či Chorvátsko majú takýto systém zabehnutý roky. Slovensko si od toho sľubuje zvýšiť podiel recyklácie PET fliaš a plechoviek až na 90 % do roku 2025, v súčasnosti sa pohybujeme na úrovni 60%.

 

Od 01.01.2022 až do 30.06.2022 je takzvané prechodné obdobie, počas ktorého sa spotrebiteľ môže stretnúť ako s pôvodným nezálohovaným obalom, tak aj novým zálohovaným. Zálohované PET fľaše a plechovky nesú na sebe označenie ZÁLOHOVANÉ alebo logo „Z”.

Výška vratnej zálohy je 0,15 € a zaplatíme ju pri kúpe. Následne pri odovzdaní zálohovanej fľaše alebo plechovky obdržíte svoj záloh späť. Fľaša alebo plechovka nesmie byť pokrčená, musí obsahovať vrchnák a čiarový kód musí byť čitateľný. Odberné miesta nájdete po celom Slovensku, prevažne v samotných obchodoch.

Čo s nahromadenými fľašami?

Väčšine z nás sa pri tejto novinke naskytá jednoduchá otázka, čo s nahromadenými fľašami? Najmä motoristi dobre poznajú povaľujúce sa plechovky a plastové fľaše v aute, ktoré sa časom nahromadia. Spoločnosť Slovnaft spojila sily s najväčším slovenským producentom minerálnych a pramenitých vôd Budiš a spoločne prinášajú od marca jednoduché riešenie.

„Na našich čerpacích staniciach bude k dispozícii 15 000 dizajnových tašiek, vďaka ktorým môžu naši zákazníci použité obaly bezpečne odložiť a neskôr vrátiť do obchodu,” hovorí Ján Predanocy, zodpovedný za maloobchodný predaj a prevádzku čerpacích staníc Slovnaft. Tieto tašky sú určené pre 6 kusov použitých 0,5-litrových PET fliaš. Budiš zase prináša odnosky a  tašky, ktoré tiež umožnia pohodlne odniesť prázdne PET fľaše či plechovky. Obe spoločnosti pri tejto iniciatíve spolupracujú, pričom každá rozvíja vlastný projekt pre svoju skupinu zákazníkov.  „Spotrebiteľom chceme zálohovanie čo najviac uľahčiť a rozdať im viac ako pol milióna praktických tašiek a odnosiek cez obchodné siete po celom Slovensku,” hovorí Juraj Slaninka, riaditeľ nealko segmentu BUDIŠ, a.s.

Zákazníci ich dostanú zadarmo pri nákupe vo vybraných obchodoch alebo v sieti čerpacích staníc Slovnaft. Systém zálohovania tak vôbec nemusí byť strašiakom a fľaše môžete mať prakticky zorganizované aj vo vašom vozidle, vďaka slovenským výrobcom.

Zálohovanie je štýlové

Plastic is fantastic! Takýto provokatívny nápis nájdete na jedinečných odnoskách a taškách, ktorých dizajn navrhol známy slovenský módny návrhár Fero Mikloško. Tašky ale aj odnosky sa tak môžu pochváliť jedinečným vzhľadom, za ktorý sa nebudete hanbiť.

 

„Je sympatické, že značky dnes už okrem funkčnosti myslia aj na dizajn a umožnia tak umelcom preniesť svoju tvorbu k omnoho širšiemu publiku. Ponuka ma potešila o to viac, že svojím dizajnom môžem podporiť eko myšlienku zálohovania. Základom kreatívneho konceptu bolo definovať pre mňa ikonické plastové produkty, ktoré majú presah do pop-kultúry, fashion alebo ovplyvnili mnohé generácie. Preto v navrhnutom patterne objavíte ikonickú plastovú stoličku Philippe Starck alebo nadčasový model Ray-Ban. Plastic is fantastic predstavuje módne doplnky pre rok 2022, pretože aj PET fľaše môžete do obchodu nosiť štýlovo a byť tak v každom okamihu chic,” dodáva s úsmevom Fero Mikloško, ktorý na slovenskej módnej scéne udáva trendy a kraľuje už viac ako 20 rokov.

Ekologická iniciatíva

Slovnaft dlhodobo stavia na ekologických riešeniach, ktoré ponúka svojim zákazníkom. Ako príklad môžeme spomenúť možnosť odovzdať použitý kuchynský olej v takmer celej sieti čerpacích staníc Slovnaft. Jednou zo skvelých vychytávok je aj možnosť natankovať vodu do ostrekovačov priamo do nádržky vášho auta na vybraných čerpacích staniciach. Tým sa opäť znižuje objem plastového odpadu, ktorý produkujeme.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokJaguar Land Rover zastavil distribúciu áut do Ruska. Pridajú sa aj ďalší?
Nasledujúci článokVďaka Apocalypse 6×6 je tento Jeep Gladiator na nespoznanie