Bolo vyrobených len 57 kusov. Z toho dva modely mali volant na pravej strane a manuálnu prevodovka. Tento skvost sa preto právom radí do rady vzácnych automobilov a zberateľských kúskov. To je Alpina B12 5,7 Coupe.

Ako podklad pre vznik Alpiny B12 5,7 Coupe poslúžilo BMW 850CSi. Už len toto samotné auto je raritou, nie to ešte v úprave od Alpiny. Osmičková rada od nemeckej automobilky BMW bola jednou z najtechnologickejších automobilov vtedajšej doby. Viete si predstaviť mať v roku 1989 elektronický plynový pedál? Na jeden z prvých modelov v ktorom bol osadený sa práve pozeráte. Označenie CSi na kufri znamenalo 5,6-litrový dvanásťvalec o výkone 381 koní s krútiacim momentom 550 N.m. Všetok výkon bol ako už tradične posielaný na zadnú nápravu, ktorá bola spriahnutá so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou. Automatická prevodovka v tomto modely nebola k dispozícií vôbec.

Vďaka nemeckému dvornému úpravcovi, spoločnosti Alpina objem motora narástol na 5,7-litra a tým pádom sa zvýšil aj výkon na 416 koní a krútiaci moment sa zastavil na čísle 572 N.m. B12-tka sa z pokoja na hranicu 100 km/h dostala v priebehu 5 sekúnd a maximálka bola cez 290 km/h. Manuálna 6-stupňová prevodovka ostala, no Alpina ponúkala aj možnosť prerobenia na automatickú prevodovku.

Ručne vyrábaná kapota mala po bokoch žiabrové otvory pre lepšie chladenie motoru. O podvozok sa postarala firma Bilstein, ktorý spolu s pneumatikami o šírke 285 mm pomohli jazdným vlastnostiam. Poznávacím znakom boli jednoznačne decentné spojlery vpredu aj vzadu, 20“ lúčové kolesá, charakteristické sfarbenie, či na modro podfarbené budíky palubovky.

Daný exemplár, ktorý sa nachádza na fotkách bol pred určitým časom na predaj. V interiéri sa všetko nachádza na vrchole svojej triedy. Šedá býčia koža s prešívaním značky Alpina sa určite neradila ku štandardom. Sedačky sú plne vyhrievané, elektricky nastaviteľné spolu aj s pamäťou. Pre posádku boli k dispozícií dvojzónová klimatizácia, elektrické strešné okno, vylepšené reproduktory, elektricky ovládateľné záclony zadného okna alebo nastavenie tlmičov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokZmes starého a nového – to je Mercedes Benz G550
Nasledujúci článokAko Američania nakupujú svoje automobily?