Domov MOTO TEST Yamaha MT 07. Ideálna motorka pre začiatočníkov

TEST Yamaha MT 07. Ideálna motorka pre začiatočníkov

Blížia sa nám Vianoce a čo najviac poteší pod stromčekom čerstvého držiteľa vodičského oprávnenia na motorku? No predsa nová motorka. Ideálnym strojom pre začiatočníkov je práve Yamaha MT 07. Poďme si o nej povedať viac.

Model Yamaha MT 07 je dostupná a jazdecký veľmi vydarená mašinu, ako na začiatok tak aj pre skúsenejších jazdcov. Poháňaná je dvojvalcovým motorom s označením CP 2 s obsahom 689 centimetrov kubických a výkonom 73 koní. Ten je možné znížiť pre držiteľov vodičského oprávnenia skupiny A2.

MT 07 má výkonu vo svojej triede dostatok. Dvojvalcový motor zaberá už v spodných otáčkach a ťahá až po obmedzovač. Maximálneho výkonu dosiahne pri 8 750 otáčkach, a maximálny krútiaci moment o niečo skôr pri 6 500 otáčkach. Krútiaci moment sa zastaví na hodnote 67 Nm. Síce vás neprekvapí a neohúri príliš veľkým výkonom ale zato neprekvapí ani neskúseného jazdca.

Reakcia na plyn je prijemne vlažná a oproti predchádzajúcej generácii sa trochu zjemnila a nie je až taká citlivá a uskákaná. O zastavenie sa vpredu postarajú dva 298 milimetrové kotúče so štvorpiestikovými strmeňmi. Reakcia a dávkovateľnosť prednej brzdy je na dobrej úrovni a s prehľadom si poradí v každej situácií.

Kolesami nadol

Vzadu je to zase jeden kotúč s rozmerom 245 milimetrov a jednopiestikovým strmeňom.
Nedá mi nespomenúť, že pri prudšom brzdení najprv pocítite ako sa vám predok ponorí a až potom začne naozaj brzdiť. Dôvodom je mäkšie ladené odpruženie v prednej vidlici, ktoré je nastavené skôr komfortne ale zároveň je dostatočne tuhé aj pre väčšie náklony v zákrutách, kde vás pekne podrží.

Škoda že si Yamaha MT 07 s prednou vidlicou nedala viacej roboty a nevybavila ju napríklad progresívne vypnutou pružinou, ktorá by prílišné ponárania prednej časti určite čiastočne odstránila. Pruženie nie je nastaviteľné takže sa budete musieť uspokojiť s tým čo vám Yamaha do MT-čky nabalila.

Poďme jazdiť

Veľkosť palivovej nádrže je 14litrov, čo pri priemernej spotrebe ktorú Yamaha udáva na hodnote 4,2 litra na 100 kilometrov vám dá priemerný dojazd s hodnotou 250 kilometrov.

Kde Yamaha vypočula majiteľov predchádzajúcich generácii je pri rozložení LCD displeja, kde sa otáčkomer zo spodnej časti presunul práve na vrch. Ďalej tu nájdeme rýchlomer a ukazovateľ zaradenej rýchlosti. Potom už tu je len jednoduchý palubný počítač ktorý vám vie ukázať napríklad teplotu vzduchu a prejdené kilometre. Nejaké jazdné módy či mapy motora v Yamaha MT 07 budete hľadať márne. Je to jednoduchá a nenáročná motorka pre každého.

Čo si asi každý všimne a od predchádzajúcej generácie prešlo najväčšou zmenou je práve dizajn. Hlavne v prednej časti už viac neuvidíte starý veľký svetlomet. Ten bol nahradený novým LED projektorom s denným svietením po stranách, ktorý jej dodáva futuristický a moderný nádych. Zároveň dizajnovo Yamaha zjednocuje svoju kategóriu Hyper Naked do ktorej nová MT-čka nádherne zapadá. Ďalej sa zmeny konečne dočkali predné smerové svetlá a namiesto veľkých oranžových žiarovkových smeroviek sa na ich mieste usadili pekne malé LED smerovky.

Sedlo je vo výške 805 milimetrov a v prednej časti je zúžene. Posed na nej je príjemný a skôr vzpriamený a turistický. Uhol kolien je tiež pohodlný a nebude vám robiť problém ani pri dlhších výletoch.

Pár slov na záver

Yamaha novú MT 07 postavila jednoducho a pre naozaj širokú škálu jazdcov. Či už nováčikov ktorých neprekvapí a nebude ich zaťažovať zbytočnými nastaveniami až po tých skúsenejších, ktorí sa s ňou budú vedieť naozaj zahrať a užiť si každú jazdu naplno.
Kolesami nadol priatelia.

NÁZOV : Yamaha MT 07
MOTOR : 689 centimetrov kubických
HMOTNOSŤ : 184 kilogramov
VÝŠKA SEDLÁ : 805 milimetrov
ZÁKLADNÁ CENA : 6 590 €

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNa pumpách si budete môcť vymeniť batériu v elektromobile
Nasledujúci článokJazdenka za cenu nového auta? To je Alpina B7 ponúka však viac, než nové autá