Domov News Audi novej generácie sa predstaví 18. marca. Rekapitulujeme, čo o ňom vieme

Audi novej generácie sa predstaví 18. marca. Rekapitulujeme, čo o ňom vieme

Foto: Audi

Síce s viac než ročným meškaním, ale predsa. Audi potvrdilo, že nový elektromobil Q6 e-tron oficiálne predstaví 18. marca. V nasledujúcom článku sumarizujeme všetko, čo o tomto automobile zatiaľ vieme.

Nové Audi Q6 e-tron dorazí s novou technológiou svetiel. Týkať sa to bude ako predných, tak aj zadných svetlometov. Tvorcovia budú pokračovať v rozvoji technológií komunikujúcich s ostatnými účastníkmi cestnej premávky zobrazovaním informácií prostredníctvom vonkajších svetiel. Audi Q6 e-tron sa stane nositeľom prvého aktívneho digitálneho svetelného podpisu v sériovej výrobe.

Audi Q6 e-tron bočný profil
Foto: Audi

Podľa už skôr zverejnených informácií by automobilka mala zákazníkom poskytnúť celkovo až osem voliteľných digitálnych svetelných podpisov Matrix LED svetiel. Možností prispôsobiť si grafiku zadných OLED svetiel druhej generácie by malo byť ešte viac a rôzne varianty budú postupne pridávané do multimediálneho systému MMI alebo do aplikácie myAudi aj online po zakúpení vozidla. Rôzne variácie zobrazovanie svetelných segmentov budú možné vďaka šiestim 360-segmentovým OLED panelom, ktoré dokážu každých 10 milisekúnd vytvoriť nový obraz pomocou špeciálne vyvinutého algoritmu.

Audi Q6 e-tron zadné svetlá
Foto: Audi

Túto technológiu bude vozidlo využívať nielen na efekt, ale aj na prípadné varovanie vodičov idúcich vzadu. Už v súčasnosti používaná indikácia blízkosti bude je v novom Q6 e-tron rozšírená o tzv. komunikačné svetlo. To bude varovať ostatných vodičov pred nehodami a poruchami zobrazením špecifického podpisu zadných svetiel s integrovanými výstražnými symbolmi.

Obrazovka aj pre spolujazdca

Q6 e-tron bude prvé Audi stojace na novej koncernovej podvozkovej platforme Premium Platform Electric (PPE). Tá bola vyvíjaná v spolupráci s Porsche a stojí na nej napríklad aj nový Macan. Audi Q6 e-tron bude ďalším vozidlom, ktoré v kabíne ponúkne obrazovku aj pre spolujazdca. Hlavný, panoramatický displej multimediálneho systému MMI s OLED technológiou pozostáva z 11,9-palcového Audi virtual cockpit a 14,5-palcového dotykového displeja MMI. Predný spolujazdec dostane o čosi menší, 10,9-palcový displej. Vďaka aktívnemu režimu súkromia s technológiou stmievania môže cestujúci vpredu nerušene sledovať napríklad filmy alebo videá na Youtube. Audi ponúkne taktiež voliteľný head-up displej s rozšírenou realitou.

Audi Q6 e-tron interiér
Foto: Audi

Technologický festival na palube Q6 e-tron pokračuje interakčným svetlom obklopujúcim interiér zakriveným LED pásom. Okrem ambientného osvetlenia bude slúžiť aj na zobrazovanie stavu vozidla, dynamických smeroviek alebo stavu nabíjania. Mnohé funkcie bude možné ovládať prostredníctvom hlasového asistenta, ktorý bude reprezentovaný avatarom.

18. marca by sme tak mali spoznať kompletne celý dizajn exteriéru, podrobné technické údaje vrátane informácií o pohonných jednotkách a bližšie vysvetlenia k technologickým novinkám, s ktorými Audi Q6 e-tron príde na trh v druhej polovici tohto roka.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.7 / 5. Počet hodnotení 7

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokŽeny volili najlepšie autá roka 2024, toto je ich výber
Nasledujúci článokTechart naordinoval 911 Turbo S surový výkon a decentný luxus