Domov News Toto SUV každý rok kupovali stovky Slovákov, zastavili jeho výrobu

Toto SUV každý rok kupovali stovky Slovákov, zastavili jeho výrobu

Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata

Nové emisné normy Euro 6e, ktoré pre všetky vozidlá vstúpia do platnosti od 1. septembra 2024, narobia v portfóliách jednotlivých značiek poriadny vietor. Niektoré modely zostanú na trhu s priškrteným výkonom, no iné sa stiahnu z trhu úplne. To je príklad aj populárnej Mazdy CX-5.

Na Slovensku je Mazda CX-5 mimoriadne populárnym autom. Pre svoj elegantný vzhľad, širokú ponuku rôznych verzií (benzín, nafta, 2WD, 4WD), spoľahlivosť, kvalitné vypracovanie a veľký vnútorný priestor si získala srdcia mnohých rodín. Za minulý rok ide o najpredávanejší model značky Mazda na Slovensku. Aj keď Mazda má v ponuke aj novšie SUV CX-60, CX-5 si stále dokázala udržať skvelé predajné čísla. Podľa niekoľkých od seba nezávislých zdrojov blízkych značke Mazda máme však informácie, že výroba modelu CX-5 bola predčasne ukončená. Rovnaký osud mal dokonca postihnúť aj model 6 a 2. Na trhu zostane iba Mazda 2 s hybridnou motorizáciou, čo je vlastne prezlečená Toyota Yaris.

Mazda CX-5
Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata
Nástupca príde v roku 2025

O budúcich plánoch značky Mazda sa vie vždy veľmi málo a ide väčšinou iba o špekulácie. Napríklad stále nie je s určitosťou zrejmé, či Mazda vyvíja nástupcu modelu 6. Predstavitelia automobilky sa totiž vyjadrili, že sústrediť sa budú najmä na SUV modely, ktoré sú ziskovejšie. Do tejto stratégie zapadajú informácie o tom, že nástupca modelu CX-5 by sa mal predstaviť v druhej polovici roka 2025. Ešte tento rok sa očakáva príchod modelu CX-80. Pokiaľ sa pozrieme na americký trh a príklad modelov CX-90 a CX-70, tak model CX-80 by mal byť v podstate CX-60 s tromi radmi sedadiel.

Mazda CX-5
Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata

V čase čoraz prísnejších emisných noriem potrebuje Mazda predávať v Európe vozidlá s papierovo nízkymi emisiami. To je však trochu problém, keďže v ponuke má zatiaľ iba jeden elektromobil (MX-30) a dva plug-in hybridy (MX-30 REV, CX-60 PHEV). Našťastie, na trhu vydrží model MX-5. To sa však nemôže povedať o dvojičkách Toyobaru, ktoré sa kvôli európskym reguláciám z Európy budú musieť stiahnuť.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.1 / 5. Počet hodnotení 48

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMOTO TEST BMW R 1250 R – spoľahlivý naháč
Nasledujúci článokPorsche vypustí na trať vyše 1000-koňový Taycan bez zadných sedačiek

1 COMMENT

Comments are closed.