Domov News Trieda A ostáva v ponuke, Mercedes mení stratégiu kvôli EV

Trieda A ostáva v ponuke, Mercedes mení stratégiu kvôli EV

Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata

Nemci sa očividne prerátali a ich elektromobily sa nepredávajú tak dobre, ako očakávali. V dôsledku toho ostáva Mercedes triedy A aj naďalej v ponuke. Nie však na dlho.  

Mercedes bol vo svojich prognózach až príliš optimistický. Popularita elektrifikovaných vozidiel značky totiž nerastie tempom, aké očakávali. Podľa odhadov mali hybridy a elektromobily tvoriť do roku 2025 až polovicu predajov. To sa však pravdepodobne nestane, a tak si dal Mercedes na rok 2024 cieľ, ktorým je dosiahnuť aspoň 21 % celkových dodávok. Tvrdý stret s realitou navyše znamená, že vstupný benzínový model značky, trieda A, v portfóliu pobudne o čosi dlhšie.

Mercedes triedy A
Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata
Minimálne do roku 2026

Pôvodným plánom Mercedesu bolo ukončiť predaj triedy A v roku 2024 a uvoľniť miesto novým elektrickým modelom. Tie sa však kvôli vysokej cene nepredávajú tak dobre, ako v automobilke očakávali. Podľa zdrojov magazínu Autocar sa preto rozhodli ponechať najmenší model v ponuke až do roku 2026. Otázne je, kto bude následne jeho nástupca. Áčko je totiž vstupným modelom do sveta Mercedesu nielen z hľadiska rozmerov, ale aj ceny. Na našom trhu začína na sume 34 080 eur. Ak by ho mal nahradiť elektromobil, takmer s určitosťou môžeme konštatovať, že cena bude oveľa vyššia, čo potvrdzujú aj slová šéfa značky.

Mercedes triedy A
Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata

Generálny riaditeľ Mercedesu-Benz Ola Källenius totiž minulý mesiac priznal, že cenová parita medzi vozidlami so spaľovacím motorom a čisto elektrickými modelmi je ešte na “mnoho rokov vzdialená”. Ďalej spomenul, že zákazníci to môžu aj dnes vidieť na cenovom rozdiele medzi elektromobilmi a vozidlami s konvenčným pohonom.

Mercedes aktuálne pracuje na novej rodine kompaktných vozidiel a aj tie budú mať spaľovacie motory. Modely CLA, CLA Shooting Brake, GLA a GLB dostanú nástupcov na novo vyvinutej platforme MMA, ktorá bude podporovať benzínové motory, ako aj elektrické pohonné jednotky. O tom, či sa novej generácie dočkajú aj triedy A a B, sa automobilka zatiaľ nezmienila. Vieme však, že sa plánuje nové SUV, označované ako malé Géčko.

Mercedes EQG. Foto: Mercedes
Posun plánov

Značka to však s prechodom na elektrický pohon myslí vážne. Po novom očakáva, že plug-in hybridy a elektromobily budú do roku 2030 predstavovať 50 % celkových dodávok. Svoj pôvodný plán tak posunuli o päť rokov. Je to taktiež veľká zmena v porovnaní s prognózou spred niekoľkých rokov, keď firma tvrdila, že do konca desaťročia bude na niektorých trhoch úplne elektrická. Na základe novo stanovených cieľov môžeme očakávať, že Mercedes má v úmysle aj v roku 2030 naďalej vyrábať autá s benzínovými motormi ako reakciu na slabšie predaje elektrických vozidiel.

V dokumente pripravenom pre investorov však stuttgartská automobilka uvádza, že „podniká potrebné kroky na prechod na elektrický pohon”, ale uznáva, že „zákazníci a trhové podmienky budú určovať tempo transformácie”.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutocar
Predchádzajúci článokČlenské štáty EÚ budú prísnejšie trestať cezhraničné priestupky
Nasledujúci článokNissan naštval Britov, rozhodnutie sa dotkne aj Slovákov