Domov News Slovenský projekt Aircar kúpili Číňania, sú lídrom v “lietajúcej doprave”

Slovenský projekt Aircar kúpili Číňania, sú lídrom v “lietajúcej doprave”

Foto: KleinVision

Spomínate si ešte na projekt Aircar? Budúcnosť mobility môže byť pokojne skrytá aj vo forme kombinácie jazdy a lietania. No aj napriek turbolenciám tohto odvážneho projektu majú tvorcovia dôvod na radosť. Lietajúce auto totiž odkúpila čínska firma, ktorá chce investovať do rozvoja tohto novodobého riešenia mobility.

Vráťme sa však späť v čase do roku 2021. Vtedy sa podarilo projektu Aircar úspešne absolvovať 25 minút trvajúci let z Nitry do Bratislavy. Tento let ukázal potenciál, kam by sa mohla uberať doprava v budúcnosti. Tri roky po tomto úspešnom lete sa podarilo predať tento projekt a ďalej sa na jeho výrobe bude podieľať čínsky investor.

Foto: KleinVision
Prvý let ešte v roku 2020

Treba povedať, kto stojí za projektom Aircar. Za tvorbou tohto lietajúceho auta stojí spoločnosť KleinVision. Celkovo projekt Aircar zaujal vo svete už pri jeho vzniku. Aktuálna informácia, s ktorou prišlo britské BBC, informuje o exkluzívnych právach čínskej spoločnosti Hebei Jianxin Flying Car Technology Company na výrobu lietajúceho auta Aircar.

Okrem spomínaného letu z Nitry do Bratislavy však AirCar absolvoval vôbec prvý let ešte v roku 2020. Vtedy však let trval zhruba sedem minút a prebehol vo výške 300 metrov nad Piešťanmi. Spoločnosť Aircar dostala v roku 2022 aj osvedčenie o letovej spôsobilosti, ktoré vydáva Slovenský dopravný úrad. „Firma vybudovala vlastné letisko a leteckú školu po predchádzajúcej akvizícii od iného slovenského leteckého výrobcu“, povedal Anton Zajac, spoluzakladateľ KleinVision.

Foto: KleinVision
Inovácie „Made in China“

Čína, ktorá zostáva lídrom vo vývoji elektromobilov, teraz aktívne vyvíja riešenia lietajúcej dopravy. Minulý mesiac čínska spoločnosť s názvom Autoflight vykonala skúšobný let dronu s pasažiermi medzi mestami Shenzhen a Zhuhai. Cesta, ktorá trvá autom tri hodiny, bola podľa neho dokončená za 20 minút.

Na rozdiel od týchto osobných lietadiel podobných dronom, AirCar nevzlieta a nepristáva vertikálne a vyžaduje pristávaciu dráhu. Pre túto formu dopravy tak stále existujú značné prekážky, pokiaľ ide o infraštruktúru, reguláciu a verejnú akceptáciu technológie. Čína však má veľké plány aj naďalej pokračovať vo vývoji lietajúcej dopravy a je iba otázkou času, kedy sa dočkáme ďalších inovácii „Made in China“.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 6

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJBBC
Predchádzajúci článokNestačili počítať. Za 30 minút im prišlo 50-tisíc objednávok na nové auto
Nasledujúci článokTEST Moto Guzzi V100 Mandello – ideálny spoločník na dlhé trasy