Dizajnové štúdie lietajúcich automobilov nie sú úplnou novinkou. Väčšina z nich ale nikdy neopustila dielňu a ešte zriedkavejšie sa objaví vo vzduchu. To sa ale zmenilo vďaka Klein Vision AirCar – lietadlu, ktoré skutočne vyzerá a funguje ako auto, s ktorým môžete jazdiť do práce.

Prečo je na svete tak málo lietajúcich áut ako má Klein Vision? Pracovať na takomto projekte si vyžaduje veľa trpezlivosti a financií. Aj keď sa už projekt premietne z papiera do reality, sprevádza ho veľa ťažkých skúšok. Častokrát boli testy a nainštalovaná technológia príliš nebezpečné, dizajn „autolietadla“ bol príliš škaredý alebo sa konečná cena vyšplhala až do vesmíru.

VIDEO Lietajúce auto AirCar vystúpalo do nebies, unikát je zo Slovenska!

Toľko ľudí malo takýto sen, no iba malá skupinka mala to šťastie si ho zrealizovať. Teraz však slovenský dizajnér a inžinier menom Štefan Klein predstavil veľmi sľubnú štúdiu a spolu s ňou aj videozáznam o jeho schopností lietania. Od svojej diplomovej práce v roku 1989 získal Klein skúsenosti v oblasti lietajúcich automobilov a teraz ich zhromažďuje do diela s názvom AirCar.

VIDEO Lietajúce auto AirCar vystúpalo do nebies, unikát je zo Slovenska!

Na začiatku videa spoločnosti futuristicky vyzerajúci AirCar jazdí po piešťanskom letisku – bezpečne po asfaltke. Zadná časť vozidla sa potom vysunie dozadu, odkiaľsi sa vysunú dve krídla a začnú sa rozvíjať. Akonáhle sú krídla úplne roztiahnuté, prototyp sa rozbehne po dráhe a vyštartuje nahor smerom k oblohe. Potom letí okolo letiska a bezpečne pristane späť na zem. Po dokončení letu sa krídla zasunú opäť do auta a to jednoducho odíde po svojich.

KleinVision Flying Car takes maiden flight (Official Video)

Dizajn modelu AirCar vyzerá ako niečo zo sci-fi. Jeho jazdné schopnosti ho určite odlišujú od zvyšku súčasnej flotily lietajúcich automobilov, vrátane SkyDrive SD03 a Volocopter VoloCity . Podľa tlačovej správy ultraľahký dvojmiestny letún poháňa 1,6-litrový motor BMW, ktorý dodáva výkon 140 koní. Startup tiež tvrdí, že lietadlo bude mať letový dosah takmer 1000 kilometrov a bude schopné dosiahnuť maximálnu rýchlosť letu 200 km/hod.

VIDEO Lietajúce auto AirCar vystúpalo do nebies, unikát je zo Slovenska!

Aj keď sú tieto čísla dosť pôsobivé, zdá sa, že slovenská spoločnosť je obzvlášť hrdá na skutočnosť, že jej lietajúce auto dokáže skutočne jazdiť. „S AirCar dorazíte do cieľa bez toho, aby ste sa museli prepravovať na letisko a prechádzať bezpečnostnou prehliadkou. AirCar vás dovezie kdekoľvek – na golfové ihrisko, do kancelárie, obchodného centra alebo do hotela a zaparkujete ho na normálnom parkovacom mieste,“ uviedol vo vyhlásení spoluzakladateľ Anton Zajac.

Vďaka svojim prvým úspešným letom, ktoré boli zaznamenané iba 18 mesiacov po začiatku vývoja, je spoločnosť Klein Vision pripravená pokračovať s AirCar vpred. Spoločnosť plánuje uviesť vozidlo do výroby v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov. Na takýto tím ľudí by sme mali byť ako Slováci naozaj hrdí!

Zdroj: Klein Vision

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNový Renault Trafic, po nevydarenej modernizácii prichádza konečne s radikálnou zmenou
Nasledujúci článokJe to oficiálne. Passat a Superb sa budú vyrábať na Slovensku!