Domov News Shelby Super Snake je najextrémnejší sériový Mustang

Shelby Super Snake je najextrémnejší sériový Mustang

Foto: Shelby

Držte si klobúky, prichádza najostrejší sériový Mustang všetkých čias. Shelby Super Snake však bude prísne limitovanou edíciou a pôjde tak o poriadnu raritku.

Nový Ford Mustang vošiel do produkcie len minulý rok, pričom ide v poradí už o siedmu generáciu. Neubehol ani rok a už tu máme prvú verziu s označením Shelby. Spojenie Mustang – Shelby je populárne už desaťročia a spolupráca pokračuje aj pri najnovšej generácii. Američania však začali zostra a pre svoj prvý model generácie S650 vytiahli poriadny kaliber. Nesie meno Mustang Shelby Super Snake a ide o najextrémnejší sériový Mustang.

Mustang Shelby Super Snake
Foto: Shelby

„Shelby Super Snake sme navrhli ako vrchol našich výkonných vozidiel na základe špičkového športového vozidla Ford Mustang,” povedal Joe Conway, generálny riaditeľ spoločnosti Shelby American. „Nadväzuje na víziu Carrolla Shelbyho, podľa ktorej každá generácia automobilu vylepšuje svoje plemeno. Vďaka spolupráci so spoločnosťami Ford Motor Company, Whipple a ďalšími špičkovými firmami vytvoril náš tím v Las Vegas doteraz najlepší model Shelby Super Snake.“

Mustang Shelby Super Snake
Foto: Shelby
Výkonnejší než Shelby GT500

Ide o prvé vozidlo spoločnosti Shelby American postavené na novej platforme S650 Fordu Mustang. Novinka bude v ponuke v dvoch motorizáciách. Prvou je atmosférická 5,0-litrová V8-čka produkujúca 487 koní, teda 358 kW. To je však „baby“ variant. Na výber totiž bude aj preplňovaná verzia daného agregátu, ktorá ponúkne až 841 koní (619 kW). Super Snake tak bude ešte výkonnejší ako už tak poriadne ostrá verzia Shelby GT500 (770 k/567 kW), ktorá bola vrcholom prechádzajúcej generácie Mustangu. Vybrať si zákazníci budú môcť aj pri prevodovke. V ponuke totiž bude ako 6-stupňový manuál, tak aj 10-stupňový automat.

Mustang Shelby Super Snake
Foto: Shelby
Šetrila sa aj hmotnosť

Novinka z dielne Shelby však nie je len o vyššom výkone. Super Snake totiž dostal aj nové zavesenie pre ostrejšiu jazdu v zákrutách, špeciálny výfukový systém od firmy Borla, silnejšie brzdy Brembo či vylepšené chladenie. V Shelby American sa okrem toho zamerali aj na zníženie hmotnosti. Super Snake tak dostal 20-palcové kované disky zo zliatiny horčíka, vďaka ktorým sa podarilo na jednom kuse ušetriť zhruba 4 kg. Pri nich to však neskončilo a nové Shelby má aj hliníkovú kapotu, predné blatníky, nárazník, mriežku chladiča, spodný difúzor a veľké zadné krídlo z uhlíkového vlákna.

Foto: Shelby

“Chceli sme z Fordu Mustang 2024 spraviť technicky najprepracovanejšie Shelby Super Snake v histórii,” povedal Vince La Violette, viceprezident spoločnosti Shelby American pre prevádzku a hlavný dizajnér. „Vďaka starostlivému inžinierstvu sme dokázali pridať oveľa viac výkonu a zároveň sme pracovali na tom, aby sme udržali vyváženú hmotnosť…“

Foto: Shelby

Shelby Super Snake bude k dispozícii, bohužiaľ, len na americkom trhu, navyše, v prísne limitovanej sérii 250 kusov. Cenník novinky značka ešte nezverejnila, no vzhľadom na jej jedinečnosť rozhodne nepôjde o lacnú záležitosť. Produkcia by mala odštartovať v polovici tohto leta.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.4 / 5. Počet hodnotení 67

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJShelby
Predchádzajúci článokPredstavili najrýchlejšie akcelerujúce AMG v dejinách
Nasledujúci článokCenová parita elektromobilov a spaľovákov už koncom roka? Toto je dôkaz

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here