Keď Ford v roku 1964 predstavil vôbec prvý Mustang, nikto by si vtedy ešte netrúfol odhadnúť aký úspech s týmto modelom zažije. Po viac ako päťdesiatich rokoch je pojem Mustang vo svete automobilizmu pre mnohých modlou. Na a keď sa americký plnokrvník skríži s jedovatou kobrou vznikne z toho peklo s názvom Shelby GT500.

Vôbec prvý názov Shelby GT500 sa datuje už do roku 1967 kedy Ford oficiálne uviedol na trh svoj kultový model. Od vtedy sa toho veľmi veľa zmenilo, no našťastie kult klasickej surovej sily v podaní Fordu ostal. Práve v týchto dňoch na autosalóne v Detroite predstavil americký gigant svoj doposiaľ najsilnejší model Mustang Shelby GT500. A že sa jedná o skutočný unikát dokazuje aj jeho brutálny dizajn. Ten pripomína nahnevaného robota, ktorý sa chystá čoskoro zaútočiť.

Že sa dizajnéri na novej Shelby skutočne vyriadili je vidno na prvý pohľad. Výzor kulturistu sa auto nesnaží nijako zamaskovať, ba naopak. Je to jeho hlavnou doménou. Automobil budí rešpekt nielen svojim dizajnom ale aj tým, čo sa ukrýva pod jeho kapotou. Ak by ste čakali nejaké prehnané a zbytočné „eko“ opatrenia, ste vedľa. Srdcom americkej legendy je obrovský 5,2-litrový vidlicový osemvalec, ktorý je navyše dopovaný kompresorom Eaton. Bližšie špecifikácie automobilka zatiaľ neprezradila, no už teraz je jasné že výkon bude minimálne na hranici 700 koní a zrýchlenie z 0 na 100 km/h sa uskutoční pod tri sekundy.

Technológia, ktorá nenechá nikoho chladného

Samozrejmosťou je aj naďalej pohon zadnej nápravy, na ktorú bude prenášaný brutálny výkon aj vďaka 7-stupňovej dvoj-spojkovej prevodovke. Takýto výkon je určite treba poriadne skrotiť. To budú mať na starosti brzdy Brembo, ktoré budú vôbec najväčšie aké boli na voze tohto typu kedy použité. Ak toto všetko spriahnete s dokonalým podvozkom s elektronicky riadenými tlmičmi a značne upravenými nápravami dostanete z toho skutočný “mokrý” sen každého teenagera. Na aute sa okrem toho nachádzajú značne zastúpené karbónové prvky, medzi ktoré patrí aj elektronicky nastaviteľné zadné prítlačné krídloCarbon Fiber Handling Package okrem iného taktiež ponúkne aj disky kolies, ktoré budú mať obuté špeciálne navrhnuté pneumatiky Michelin so zvýšenou lepivosťou.

Cena a dostupnosť nového Shelby GT500 je zatiaľ zahalená rúškom tajomstva. Podľa niektorých informácií by sa jedovatý Ford mohol na americkom trhu objaviť už v priebehu tohto roka. Či sa novinka oficiálne dostane aj mimo USA je diskutabilné. Ak by sa tak nestalo, našinci by sa museli uspokojiť len s dovozom spoza veľkej mláky. Každopádne pri pohľade na túto beštiu by to rozhodne stálo za to.

Ford chystá 4-dverový Mustang. Mohol by byť odpoveďou na rodinnú zábavu!

Zdroj: AutoEvolution

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokDacia ako elektromobil? Už čoskoro to môže byť realita!
Nasledujúci článokElon Musk tvrdí, že Tesla bude vyrábať lietajúce autá!
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.