BMW i uvádza prvé sériovo vyrábané, plne integrované indukčné nabíjacie zariadenie pre vysokonapäťové batérie plug-in hybridných vozidiel. Výroba sa začne v júli. Mníchovská automobilka tvrdí, že vďaka tomuto zariadeniu bude nabíjanie jednoduchšie ako tankovanie.

Systém bezdrôtového nabíjania BMW je možné objednať už dnes, a to v rámci voliteľnej výbavy modelu BMW 530e iPerformance. Produkt sa najprv začne predávať v Nemecku, po ktorom bude nasledovať Spojené kráľovstvo, USA, JaponskoČína. Okrem vyššej obstarávacej cenny je to práve nabíjanie a chýbajúca infraštruktúra, čo odrádza ľudí od kúpy elektromobilu alebo plug-in hybridu.

 

Elektromagnetické pole je kľúčom k bezkontaktnému prenosu elektriny

Bezdrôtové nabíjanie mníchovskej značky umožní prenos elektrickej energie zo siete do batérie vozidla bezkontaktne – stačí, ak bude vozidlo umiestnené nad špeciálnou základňou. Tú je možné nainštalovať napríklad v garáži a nabíjanie sa spustí ihneď po zaparkovaní vozidla (bez ďalšieho zásahu vodiča).

Systém bezdrôtového nabíjania BMW, ktorý si zákazníci môžu objednať v rámci voliteľnej výbavy, pozostáva z indukčnej nabíjacej stanice (GroundPad), určenej na montáž v garáži či exteriéri,sekundárneho komponentu vozidla (CarPad), ktorý sa upevňuje na podvozok automobilu. Bezkontaktný prenos energie medzi zariadeniami prebieha na vzdialenosť približne 8 centimetrov. GroundPad vytvára magnetické pole. V zariadení CarPad sa elektrický prúd indukuje a následne nabíja vysokonapäťovú batériu.

Systém má nabíjací výkon 3,2 kW, čo by malo umožniť plné nabitie BMW 530e iPerformance za približne tri a pol hodiny. Avšak problémom bezkontaktného prenosu elektrickej energie sú straty. BMW tvrdí, že tento systém by mal dosiahnuť účinnosť približne 85 percent.

Indukčné nabíjanie: jednoduchšie ako tankovanie

Bezdrôtové nabíjanie využíva rovnakú indukčnú nabíjaciu technológiu, ako tá, ktorá funguje pri bezdrôtovom nabíjaní smartfónov a iných zariadení. Výhodou tohto systému je jednoduchosť: vodič na nabitie batérií nebude musieť k vozidlu pripájať kábel. Namiesto toho sa proces nabíjania spustí ihneď po zaparkovaní vozidla nad nabíjacou stanicou a jednoduchým stlačením tlačidla Štart/Stop. Keď sa batéria plne nabije, systém sa automaticky vypne.

Bezdrôtové nabíjanie BMW tiež pomôže s navádzaním na správne miesto. Vozidlo prostredníctvom rozhrania Wi-Fi nadviaže komunikáciu s nabíjacou stanicou. Na ovládacom displeji sa následne zobrazí horný pohľad na vozidlo a jeho okolie spoločne s farebnými čiarami, ktoré vodiča pri parkovaní navigujú. Zobrazenie grafickej ikony následne potvrdí dosiahnutie správnej parkovacej polohy. Tá sa od optimálnej polohy môže líšiť o maximálne 7 centimetrov pozdĺžne14 centimetrov postranne.

Bezdrôtovú nabíjaciu stanicu je taktiež možné nainštalovať v exteriéri. Všetky dôležité komponenty sú totiž chránené proti dažďu aj snehu, pričom zariadenie sa nepoškodí, ani keď cez neho prejdete vozidlom. Elektromagnetické vyžarovanie do okolia počas nabíjania pôsobí iba na podvozok vozidla. Zariadenie GroundPad sa nepretržite monitoruje a v prípade zaznamenania akýchkoľvek cudzích predmetov sa vypne. BMW zákazníkom ponúkne aj profesionálnu montáž bezdrôtovej stanice.

Zdroje: BMW | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBMW prichádza s limitovanou edíciou BMW M3 CS 2018!
Nasledujúci článokBMW podpichuje Mercedes! Skutočné hviezdy vraj jazdia v zlatej.