Úrady Nemeckej spolkovej republiky by kvôli podozreniu z manipulácie s emisiami mohli koncernu koncernu Daimler AG prikázať, aby zvolal viac ako 600-tisíc naftových vozidiel.

Spolkový úrad pre motorové vozidlá (KBA) už tento týždeň nariadil zvolať viac ako 6 000 modelov Mercedesu. Ide o modely Vito, ktoré sú poháňané naftovým agregátom o objeme 1,6 litra. Tie, samozrejme, majú podliehať norme Euro 6. Úrad dospel k záveru, že túto normu dané vozidlá nespĺňajú.

Úrad tvrdí, že dve funkcie v systéme kontroly emisií nie sú v súlade s predpismi. Tieto funkcie sú súčasťou komplexného systému kontroly emisií, ktorý má zaistiť čistenie výfukových plynov pri rôznych podmienkach a počas celej životnosti vozidla. Informoval o tom nielen Der Spiegel.

Daimler síce s úradom spolupracuje, ale s rozhodnutím úradu nesúhlasí a odvoláva sa proti nemu. Podľa všetkého sa zrejme bude obhajovať pred súdom. Majitelia spomínaných modelov budú informovaní, že sa majú dostaviť na bezplatnú aktualizáciu softvéru hneď, ako bude k dispozícii. Agentúra DPA našla minimálne 6 300 dodávok, ktorých sa problém týka. V Nemecku ide o 1 370  áut. Zvyšok sa nachádza mimo domácej krajiny.

Podľa nemeckého týždenníka Sonntag skúmajú vyšetrovatelia v USA palubný softvér áut značky Mercedes, ktorý mohol manipulovať emisné testy. Úrad vyšetruje aj iné naftové modely ako Vito. Napríklad modely C a G, pri ktorých je tiež podozrenie, že sú vybavené podvodným softvérom.

Naftové vozidlá sú v centre pozornosti od roku 2015. Kedy tak isto nemecký koncern Volkswagen v reakcii na obvinenia amerických úradov priznal, že softvér umožnujúci manipulovať s testami nainštaloval do zhruba jedenástich miliónov naftových áut po celom svete.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBMW podpichuje Mercedes! Skutočné hviezdy vraj jazdia v zlatej.
Nasledujúci článokDonald Trump chce z USA vytlačiť nemecké automobilky!