Nie je to tak dávno, čo bol Donald Trump zvolený za prezidenta Spojených štátov amerických. Za ten čas však na seba upútal veľa pozornosti a zdá sa, že nemieni prestať. Najnovšie sa údajne vyjadril, že si nepraje, aby New York brázdili vozidlá značky Mercedes-Benz.

Túto vetu mal podľa nemeckého časopisu Wirtschaftswoche Trump interpretovať francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi počas ich aprílového stretnutia. Či je to naozaj pravdivá informácia, zatiaľ povedať nevieme. Nemecký časopis sa však odvoláva na zdroje z diplomatického prostredia ako z americkej strany, tak aj z európskej.

A čo by to v prípade pravdy znamenalo pre nemecký automobilový priemysel?

Keďže nemecké automobilky kontrolujú až 90 % trhu prémiových značiek v USA, Trumpova administratíva už zahájila vyšetrovanie, aby zistila, či dovoz vozidiel nepoškodzuje domáci automobilový priemysel. Ak áno, môže sa stať, že Trump zavedie až 25 % clo na dovoz nemeckých vozidiel. To by mohlo nemeckých výrobcov prémiových značiek stáť pekný balík peňazí. Hovorí sa o čiastke 4,5 miliardy EUR!

Donald Trump má údajne dnes, 31.5., rozhodnúť o budúcnosti ciel pre dovoz európskej oceli a hliníku do USA.

Na záver len dodáme, že Nemecko je najväčším vývozcom osobných automobilov do USA. Len počas minulého roka hodnota vývozu nemeckých automobilov do USA dosiahla 37 miliárd EUR. Pre porovnanie, opačným smerom to bolo „iba“ 6,2 miliardy.

Nechajme sa teda prekvapiť, ako sa Donald Trump rozhodne. Jasné však je, že Nemecko zrejme prežíva chvíle neistoty.

Zdroje: reuters/startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBude veľká zvolávačka v Daimleri realitou?
Nasledujúci článokKeď 6 je málo a 10 veľa. Toto sú tie najlacnejšie V8 na trhu