Spoločnosť Toyota Motor Europe podporuje vodíkové plavidlo Energy Observer na jeho plavbe okolo sveta. Ide o prvé autonómne plavidlo na vodík. Táto loď budúcnosti poháňaná elektrinou kombinuje obnoviteľnú energiu a systém produkujúci vodík z morskej vody bez akýchkoľvek uhlíkových emisií. Ide o prvý pokus oboplávania celej planéty v energeticky nezávislom člne.

Vodík je srdcom projektu Energy Observer a hlavným dôvodom zapojenia spoločnosti Toyota Motor Europe. Vodík poskytuje samotnému plavidlu výraznú výhodu z hľadiska hmotnosti (50 % výtlaku lode) v porovnaní s riešením, kedy by sa energia skladovala výlučne pomocou batérií. Využitie vodíka v úlohe zásobníka energie je kľúčom k riešeniu problému prerušovanej dodávky energie na zemi alebo na mori. Umožňuje využívať prebytky energie, a tým zvyšovať autonómiu mobilných i stacionárnych zariadení.

Prečo Toyota?

Toyota je priekopníkom vodíkových technológií už najmenej 20 rokov. Testujeme za náročných podmienok, aby sme preukázali použiteľnosť vodíka ako praktického alternatívneho paliva. Vodík umožňuje rýchle tankovanie, ponúka dlhý dojazd a skvelé skúsenosti s cestovaním úplne bez emisií. Umožňuje poháňať osobné automobily, autobusy, nákladné vozidlá či dokonca vysokozdvižné vozíky,“ hovorí Matt Harrison, viceprezident pre obchod a marketing spoločnosti Toyota Motor Europe.

Spoločným cieľom sú Olympijské hry v Tokiu

Energy Observer sa po minuloročnej plavbe vo Francúzsku teraz pohybuje v Stredozemnom mori a v roku 2019 vyrazí na sever Európy. V roku 2020 by potom mal doplávať do Tokia, aby včas zavítal na Olympijské hry 2020.

Nesmierne nás teší, že sa Toyota Motor Europe rozhodla zúčastniť tejto misie. Zdieľame spoločnú víziu vodíka ako kľúča k urýchleniu energetických zmien a túto víziu by sme radi predstavili v rámci Olympijských hier 2020 v Tokiu, „ hovorí Victorien Erussard, zakladateľ a kapitán plavidla Energy Observer.

Energy Observer sa o všetko podelí

Energy Observer a jeho tím bude po celom svete v priebehu expedície zhromažďovať dokumentárny obsah o konkrétnych spoľahlivých riešeniach. Všetky zistenia a odhalenia sa budúcu jeseň budú vysielať formou osemdielneho seriálu na stanici Planète+ a tiež ako webový seriál zdieľaný na sociálnych sieťach.

Zdroj: toyotanews | startstop

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBMW M5 E60 s manuálom? V Európe to nebola realita, no jedna je na predaj
Nasledujúci článokManhart MH5 700 – zvýšený výkon a nové karbónové časti.