Pred tromi desaťročiami (v roku 1988) prišla prvá Suzuki Vitara ako vtedy výnimočný päťdverový model v segmente osobných vozidiel s pohonom všetkých kolies (časom pribudol aj trojdverový a ešte neskôr sedemmiestny).

Suzuki Vitara sa stala priekopníkom kompaktného SUV s autentickým nezameniteľným dizajnom, vo svojej triede vynikajúcimi jazdnými a úžitkovými vlastnosťami (k čomu prispel i robustný podvozok s rebrinovým rámom, krátky rázvor kolies 2,2 metra a hmotnosť vozidla necelých 1000 kg).

S uplatnením skúseností svojho predchodcu s pohonom 4×4 Suzuki Jimny tak Vitara otvorila úplne novú kapitolu možností vozidiel značky Suzuki pre jazdu na bežných komunikáciách i v teréne. Prvú generáciu modelu Vitara nasledovali až do dnešných dní ďalšie tri, vrátane dvoch s označením Grand.

Sedemtisícový odbyt už dosiahla Vitara najnovšej – štvrtej generácie: od uvedenia najžiadanejšie kompaktné SUV (kategória G1) na Slovensku. Celosvetový predaj štyroch generácií Suzuki Vitara v 191 krajinách a teritóriách od roku 1988 prekonal počet 3,65 milióna vozidiel.

Prvá generácia, ktorá sa vyrábala od rou 1988 do roku 1998, bola auto mnohých mien. Na rôznych trhoch sa predávala pod rôznymi názvami, ako Suzuki Escudo, Suzuki Sidekick, Mazda Proceed levante, Santana 300/350, Daewoo Vitara, Chevrolet Tracker, Geo Tracker, GMS Tracker, Pontiac Sunrunner, Asüna Sunrunner. Paleta motorob začínala na benzínovom štvorvalci s objemom 1,6 litra a končila na dvojlitrovom V6.

Druhá (1998 – 2005) a tretia generácia (2005 – 2017) už bola známa pod názvom Grand Vitara a bola o poznanie väčším autom ako Vitara prvej generácie.

Až aktuálna štvrtá generácia sa vrátila k označeniu Vitara. Predstavená bola v roku 2015 na Parížskom autosalóne. V Japonsku sa predáva ako Suzuki Escudo. Oproti tretej generácii stratila 125 mm na dĺžku, 85 mm na výšku a 35 mm na šírku, čím sa dostala do triedy kompaktných rossoverov. Rázvor doshuje rovných 2500 mm.

V ponuje je s 1,6-litrovým atmosférickým a 1,4-litrovým prepĺňaným benzínovým motorom a 1,6-litrovým dieselom. Jej cena na našom trhu štartuje na sume 14.200 eur.

Zdroje: suzuki | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAudi e-tron ako prvé sériové auto dostane kamery namiesto spätných zrkadiel!
Nasledujúci článokJaponský pohľad na dieselgate – Honda Civic 1,6 i-DTEC – TEST