Mníchovská značka s vrtuľou v znaku svojim tohtoročným konceptom dala najavo, že sa čoskoro dočkáme aj BMW 8 Gran Coupé. Hoci oficiálne ešte odhalené nebolo, patentové výkresy nám približujú jeho finálnu podobu.

BMW ešte len nedávno predstavilo karosársku verziu kupé dlho očakávanej osmičky a odvtedy sa šíria fámy o rozšírení modelového radu. Máme dobré správy! Patentové výkresy z brazílskeho Národného inštitútu priemyselného vlastníctva, ku ktorým sa dostal motoristický portál carscoops, dokazujú, že BMW 8 Gran Coupé a Cabrio budú!

V prípade otvorenej verzie nie je prekvapením, že okrem absencie pevnej strechy bude takmer na nerozoznanie od osmičkového kupé. BMW v prípade kabrioletu stavilo na bežn plátennú strechu namiesto pevnej skladacej strechy, ako ukazujú patentové návrhy. Okrem toho bude mať kabrio mierne pozmenený zadok. Napríklad tretie brzdové svetlo bude podľa špionážnych fotografií umiestnené v zadnom spojleri.

 

Patentové výkresy BMW 8 Gran Coupé a Cabrio, ku ktorému sa dostal portál carscoops.com

Avšak omnoho zaujímavejšie sú výkresy BMW 8 Gran Coupé. Doteraz totiž nikto nevidel jazdiaci prototyp, a preto sa špekulovalo, či k štvordverovej osmičke vôbec dôjde. Gran Coupé z veľkej časti vychádza z konceptu M8 Gran Coupé, čo tiež nie je prekvapením. Samozrejme, žlté svetlá odkazujúce na históriu a ostatné futuristické detaily sa do produkcie nedostanú, no základné línie ostávajú rovnaké.

Najväčšie zmeny sa oproti kupé a kabrioletu udejú za A stĺpikom. Gran Coupé dostane druhý pár dverí a predĺžený rázvor.

 

BMW Concept M8 Gran Coupé

Nemáme dôvod pochybovať, že paleta motorov ostane v prípade Gran Coupé a kabrioletu totožná ako v prípade Coupé. Konkrétne ide o trojlitrový šestvalcový diesel vo verzii 840d s výkonom 235 kW (320 k) a krútiacim momentom 680 Nm. Okrem nej tu bude zaujímavejšia verzia označená M850i, ktorú poháňa 4,4-litrový vidlicový osemvalec produkujúci 390 kW (540 k) a mamutí krútiaci moment 750 Nm.

O vrcholovej M verzii sa zatiaľ mlčí. Prepokladá sa, že aj v tomto prípade BMW siahne do exitujúceho portfólia a do M8 sa s najväčšou pravdepodobnosťou dostane 4,4-litrový vidlicový osemvalec známy z aktuálnej generácie BMW M5. V M5 je naladený na výkon 441 kW (600 k), no šušká sa, že v M8 by mal mať ešte o rovných 50 koní viac.

 

BMW M850i xDrive

Zdroje: Autobild | Carscoopsstartstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokFiesta ST oficiálne v predaji už aj na Slovensku
Nasledujúci článokPredný pohon, zadný pohon, alebo 4×4? Prečo predokolky vládnu svetom