Autonómne autá nikdy nebudú existovať tak, ako si ich predstavujeme v súčasnosti, tvrdí zástupca automobilky BMW v Spojenom kráľovstve Ian Robertson.

V Spojenom kráľovstve sa konal summit spoločností automobilových výrobcov a obchodníkov (SMMT), kde bola okrem iných diskutovaná aj téma autonómnych áut. Zástupca mníchovskej značky BMW tvrdí, že autonómne autá tak, ako si ich predstavujeme v súčasnosti, nikdy nebudú reálne. Dôvodom je morálka: ako bude umelá inteligencia rozhodovať o živote alebo smrti. Podľa Robertsona ľudia nikdy neprijmú takú legislatívu, ktorá by dala do rúk umelej inteligencie s chladnou počítačovou logikou rozhodovať o živote a smrti.

“Predstavte si scenár, v ktorom sa auto musí rozhodnúť medzi tým, či zrazí jednu osobu alebo druhú – a teda bude rozhodovať o tom, kto prežije a kto nie. Čo autonómne auto urobí? Dostane sa k zdravotným záznamom oboch ľudí a zrazí toho, kto je smrteľne chorý? Nemyslím si, že táto situácia bude niekedy legislatívne dovolená.”

Mníchovská automobilka v súčasnosti prevádzkuje testy autonómnych systémov na britských cestách, pričom autonómne autá pravidelne jazdia 660 míľové trasy (1.060 km), no v každom aute sedí za volantom človek, ktorý musí prevziať riadenie v priemere trikrát za cestu. Robertson predpokladá, že vlády, akokoľvek dychtivé dostať sa na čelo pretekov v oblasti technologického vývoja, ktoré v súčasnosti prebiehajú, nakoniec narazia na limity.

“Potom je tu všeobecné posúdenie regulačných orgánov, ktoré musíme zvážiť. V Spojenom kráľovstve vláda podporuje testovanie autonómnych vozidiel – aj keď niektoré nariadenia sú v rozpore s Kódexom cestnej premávky, čo je gro našich zákonov. Vedia, že sa nachádzame v závodoch o vedúcu pozíciu v oblasti technologického vývoja, a že liberálny pohľad na testovanie autonómnych áut by mohlo priniesť značné výhody,” vysvetlil Robertson.

“Verím však, že z dlhodobého hľadiska do hry predsa len zasiahnu regulačné orgány a stanovia hranice, ako ďaleko môžeme s autonómnymi autami zájsť. Možno ich povolia len na diaľniciach,” pokračuje britský zástupca BMW.

Čo si myslíte vy? Dočkáme sa v budúcnosti plne autonómnych áut, alebo nakoniec skončia na smetisku technologických dejín a autá budeme stále riadiť my, ľudia?

Zdroje: carthrottle | startstop.sk | Dllu, CC BY-SA 4.0, Link

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPoznáme finálnu podobu BMW X7! SUV už testujú v extrémnych podmienkach
Nasledujúci článokGerman Cars Meeting – už zajtra 12.8.2018!