Ford Transit patrí k tým najžiadanejším dodávkam na trhu európskych úžitkových vozidiel s nosnosťou jednej tony. A keďže je elektrifikácia v kurze, Ford na autosalóne úžitkových vozidiel IAA v nemeckom Hannoveri predstavil aj verziu Transit plug-in hybrid.

Ford Transit plug-in hybrid využíva elektrický pohon dojazdom 50 kilometrov v spojení so zážihovým 1,0-litrovým EcoBoost motorom. Ten slúži len ako generátor na predĺženie dojazdu, ktorý by podľa Fordu mal presiahnuť 500 kilometrov. Ford je tak prvou automobilkou, ktorá v kategórii dodávok ponúka plug-in hybridnú technológiu. Transit PHEV príde do predaja v druhej polovici roka 2019.

„Transit Custom PHEV opätovne prepisuje súbor pravidiel pre dodávky s nosnosťou 1 tony, určené na všeobecné použitie. Je to všestranné, výkonné vozidlo s možnosťou jazdiť s nulovými emisiami,“ tvrdí Ian Porter, hlavný konštruktér programu Transit Custom spoločnosti Ford of Europe. „Transit Custom PHEV nerobí žiadne kompromisy, ponúka rovnakú nosnosť ako dodávka so vznetovým motorom a jazdy na dlhé vzdialenosti možno absolvovať bez nutnosti zastavenia kvôli dobíjaniu.“

Predné kolesá sú poháňané výlučne elektromotorom. Energiu motor čerpá z kompaktného, kvapalinou chladeného lítiovo-iónového akumulátora s kapacitou 14 kWh, ktorý sa nachádza pod podlahou nákladového priestoru. Kompaktný litrový motor generuje v prípade potreby dodatočnú energiu pre akumulátor. K dispozícii sú aj tri voliteľné režimy, vďaka ktorým si vodič môže zvoliť, ako a kedy použije dostupnú kapacitu akumulátora:

– EV Auto – v predvolenom nastavení systém sám určuje spôsob použitia zdrojov energie;

– EV Now – používa iba elektrickú energiu, až do vyčerpania akumulátora;

– EV Later – systém sa snaží udržať aktuálnu úroveň nabitia akumulátora.

Transit Custom PHEV bude možné nabíjať z bežnej 10-ampérovej zásuvky s napätím 240 V, pričom „doplna“ sa nabije za 5 hodín. Ďalšou možnosťou je 240-voltová sieť s prúdovým obmedzením na 16 alebo 32 ampérov, z ktorej sa akumulátor úplne nabije za tri hodiny.

Nie je to však jediná novinka, ktorú si Ford pripravil na autosalón úžitkových vozidiel v Hannoveri.Od polovice roka 2019 získa modelový rad Transit Custom niekoľko významných vylepšení, ktoré sú spoločné s novým modelom Transit s nosnosťou 2 tony, ktorý absolvoval v Hannoveri svoju premiéru. Pod kapotu Transitu Custom sa dostane nový 2,0-litrový dieselový motor s označením EcoBlue, ktorý ponúkne výkon 136 kW (185 k). Okrem toho po prvýkrát v kategórii ponúkne aj mild-hybridnú verziu (mHEV) v kombinácii so vznetovou pohonnou jednotkou.

Športová dodávka

V Hannoveri sa predstaví aj štýlovejší model Transit Connect Sport, ktorý dostane exteriérové doplnky s matnými čiernymi športovými pruhmi so striebornými alebo oranžovými zvýrazneniami a 16-palcovými zliatinovými diskami kolies Dark Stainless.

Už v štandarde dostane čiastočné kožené čalúnenie, štartovacie tlačidlo, elektronickú dvojzónovú automatickú klimatizáciu či tempomat s automatickým obmedzovačom rýchlosti.

Zdroje: Ford | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMercedes-AMG A 35 4Matic: Konkurent pre VW Golf R a Audi S3 oficiálne
Nasledujúci článokAliancia Renault-Nissan-Mitsubishi sa spojila s Google. Výsledkom má byť infotainment budúcej generácie