Máte v obľube nemeckú automobilku Smart? Páči sa vám ich koncept malých mestských vozidiel, s ktorými zaparkujete všade? Nástupcu sa však zrejme ani jeden model nedočká.

Z nenazdania sa behom minúty objavila informácia, že značka Smart pomaličky upadá a jej zotrvanie na automobilovom trhu je otázne. Dnes tento projekt mini auta môžeme považovať za legendu značky Mercedes-Benz. Svojou konštrukciou vyráža dych doteraz, no, žiaľ, dnešnou generáciou vozidiel to môže všetko skončiť.

Môže za to dvojica jednoduchých faktorov, ktoré hrajú proti obom vozidlám Smart. Podľa portálu AutomobilMag sa Renault nechystá pokračovať v spoločnej produkcii a vývoji modelu Twingo spolu so Smartom ForFour. Táto dvojica teda bude údajne končiť, pomaly zostarne a jej produkcia klesne na úplné minimum, až tak, že sa automobilke neoplatí ho vyrábať, keďže výrobné náklady budú vyššie ako marža z predaného vozidla.

Ďalší, druhý faktor, hrá proti kartám malého Smart For Two. Tento model využíva drahšiu platformu a Mercedes by ju chcel aspoň sčasti zjednotiť so svojimi ostatnými modelovými radmi. Hlavne s budúcim modelom v segmente B. Uvažujete správne, Mercedes má v pláne postaviť menšie vozidlo, ktoré by sa neskôr zaradilo pod triedu A. Išlo by tak o konkurenciu k vozidlám Audi A1 a Mini.

Vozidlo tohto druhu teda nemôže zdieľať platformu s aktuálnou triedou A, ktorú produkuje Mercedes-Benz. Preto budú zdieľané komponenty až s ďalšou generáciou „áčka“. Práve pre tieto účely bude vyvinutá úplne nová platforma s pracovným označením MX1. Má byť plne pripravená pre elektrifikáciu pohonu a Daimler by do tohto vývoja veľmi rád zapojil asi svojho najväčšieho konkurenta – BMW. Bavorská automobilka však údajne od tejto dohody vycúvala. Novú platformu by teda bolo možné zmenšiť na úroveň Smartu. Mercedes taktiež uvažuje, že tieto malé segmenty úplne zaberie sám. Ak sa podaria štuttgartskej automobilke ich plány, tak Smart by sa mohol s automobilovým priemyslom rozlúčiť približne v roku 2026.

Zdroje: automobilemag | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJautomobilemag.com
Predchádzajúci článok55 km dlhý most prekonáva nielen vodu, ale aj ľudské chápanie
Nasledujúci článokTakto by vyzeral Mercedes-AMG B35 4Matic. Dočkáme sa zvláštnej kombinácie?