SUV vládnu svetom. Tak by sa dala nazvať aktuálna doba. SUV ponúkajú také automobilky, o ktorých by sme to pred pár rokmi nepovedali ani v tom najšialenejšom sne. A oficiálne sa k ním vyrobí aj britský Aston Martin.

V súčasnosti sa Aston Martin postaral o mnoho článkov v motoristických médiách. V tlačovej správe o výrobnej továrni St Athan, britská kultová automobilka nenápadne zakomponovala aj prvé informácie o SUV modeli: „Program DBX plánujeme odhaliť v poslednom štvrťroku roku 2019“. Okrem svetového debutu prvého SUV v histórii automobilky Aston Martin tiež potvrdil, že továreň v Južnom Walese sa bude zameriavať hlavne na elektrifikované modely.

Čo sa týka elektrifikácie, Aston Martin plánuje vyrábať viacero Rapide E so 65-kWh batériou a ústrojenstvom s výkonom približne 610 koní. Je ale veľmi pravdepodobné, že ho budú nasledovať ďalšie elektrifikované modely poháňané s rovnakým ústrojenstvom. Bude DBX jedným z nich? Nuž, neostáva nám nič iné, len čakať…

St Athan je aktuálne domovom približne 100 zamestnancov a zariadenie bude v plnej prevádzke na začiatku prvého štvrťroka 2019, tvrdí automobilka. Dovtedy chce automobilka zdvoj- až strojnásobiť počet zamestnancov a taktiež má v pláne vyprodukovať prvý prototyp. Aston Martin okrem toho oznámil, že do prvého štvrťroka 2020 plánuje v továrni zamestnať viac ako 700 ľudí.

„Druhý výrobný závod je kritickým krokom pri splnení nášho plánu,“ povedal Andy Palmer, prezident a výkonný riaditeľ skupiny. „Továreň St Athan spočiatku začne s výrobou nášho prvého SUV, ale nakoniec sa stane globálnym centrom pre výrobu luxusných vysokovýkonných elektrických vozidiel.“

Vráťme sa ale k prvému SUV značky, ktoré Aston Martin prezentuje ako DBX. Podľa dostupných informácií sa automobilka chce so svojim SUVčkom zamerať hlavne na čínsky trh. Na vývoji totiž spolupracuje s čínskou Tongji University in Šanghaji. V správe sa píše, že „toto rozhodnutie bolo spravené s ohľadom na potreby čínskych zákazníkov“, čo nám dáva približný obraz o zameraní automobilky.

DBX má podľa všetkého zdieľať platformu s Vantage, DB11 a DBS Superleggera. To znamená úžasný vidlicový osemvalec vyvinutý divíziou AMG a dokonca aj špecifický V12, ktorý vyvinul Aston Martin.

Aston Martin Lagonda - St Athan

Zdroje: autoevolution | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokToto sa stane s autom, ak auto čistíte wapkou s tlakom až 3000 barov!
Nasledujúci článokBMW 330d E36 je driftujúca dieselová beštia!