Ak by vám niekto dal za úlohu začleniť M61 Vulcan – rotačné delo, ktoré dokáže vystreliť 6 600 nábojov o veľkosti 20 milimetrov za jednu minútu – na vozidlo pre armádu, ako by asi vyzeralo? Prvá vec, ktorá človeku napadne, je nejaký poriadny pickup typu Ford F-150 Raptor alebo iné takéto pojazdné monštrum. Ale Prius?

Ale podľa slov producenta Black Rifle Coffee Company (BRCC) je Raptor príliš drahý na to, aké má jazdné vlastnosti. A preto sa BRCC rozhodlo odlíšiť, zaujať a túto zbraň nainštalovali na ekologickú Toyotu Prius. Vrátane naplánovania a prípravy vozidla, kde sa započítavalo aj vybratie interiéru vozidla, zabrala táto „zástavba“ približne 160 hodín.

M61 Vulcan, ktorý sa bežne vyskytuje vo výstroji stíhačiek F16, F18 a F22, je šesťvalcový rotačný kanón, ktorý by mohol takpovediac spáliť 180 000 dolárov za minútu. Ako to, že je taký nenažraný? Každé kolo 20 mm streliva stojí 27 dolárov, takže nepretržité strieľanie za jednu sekundu by stálo 2 970 dolárov. Au!

Okrem zrejmej modifikácie na Prius, ktorý sa nejakým spôsobom utrhol od svojej prirodzenej ekologickej duše šetrnej k životnému prostrediu, je to pekelný stroj deštrukcie. Keďže Prius je čiastočne elektrický, v BRCC sa ubezpečili, že vypaľovanie M61 Vulcan zo zdroja F16 musí byť iniciované pomocou elektrických primérov. Využíva aj bezsmernú muníciu, ktorá vymenila hydraulický systém za elektrický.

Dokážete si predstaviť, aká to musela byť výzva, ktorej čelila spoločnosť BRCC pri realizácii tohto projektu? A koľkých negatívnych reakcií sa na nich ešte nabalí? Za mňa je to príjemná zmena, a je úžasné vidieť takéto vozidlá vyňaté zo svojho „nudného“ života. Prerábka Priusu na vojnový stroj musela byť dosť namáhavá, o to viac, keď premenili vysoko výkonné delostrelectvo na elektrickú zbraň. Prečo? Pretože raptory sú jednoducho drahé.

Ak chcete vedieť, ako táto mrštná mašinka umiestnená na niečom, čomu sa väčšina autičkárov smeje (lebo nevydáva poriadny zvuk auta), pozrite si video nižšie, kde sa Prius predvádza v plnej paráde:

https://m.youtube.com/watch?v=uzLNC-strf0

Zdroje: motor1startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSuzuki Jimny v podaní G-Class alebo Defenderu?
Nasledujúci článokMáte už prezuté na zimné gumy? Ak nechcete pokutu, mali by ste tak rýchlo spraviť