Druhá generácia kompaktného crossoveru Opel Mokka X bude odhalená už v roku 2019. Dostane novú platformu a voliteľne bude k dispozícii aj elektrický pohon. Máme prvé informácie.

Očakáva sa, že nástupca modelu Mokka X príde na trh v roku 2020, ako oznámil Opel. No ako býva zvykom, jeho oficiálne predstavenie pravdepodobne prebehne už v roku 2019. Novinka má ale priniesť niekoľko zásadne nových vecí: má sa zbaviť zastaranej platformy koncernu GM, ktorú využíval predchodca. Tá má byť nahradená novou a modernejšou platformou pre malé autá CMP z dielne PSA.

Novinka by okrem nižšej hmotnosti a lepšej ovládateľnosti vďaka novej platforme mala priniesť po prvýkrát aj čistú elektrickú verziu. Na rovnakej platforme CMP má byť v budúcnosti postavený aj Opel Corsa, ktorý bude zdieľať komponenty a techniku s Peugeotom 208 a DS 3 Crossback. Očakáva sa, že všetky menované modely v budúcnosti prinesú aj elektrické verzie. Francúzska skupina má k dispozícii elektromotor s výkonom 100 kW (136 koní), ktorý čerpá energiu z batérie s kapacitou 50 kWh. Toto spojenie by malo vystačiť na dojazd približne 300 kilometrov.

Čo sa týka spaľovacích motorov, očakáva sa nasadenie známych troj- a štvorvalcov z radu PSA Group. Opel, mimochodom, oznámil, že elektrická verzia Mokky X má z výrobnej linky vychádzať súčasne s benzínovými a dieselovými verziami a bude k dispozícii hneď od začiatku výroby. Zdá sa, že odkúpenie značky Opel francúzskym koncernom PSA prinesie svoje prvé ovocie. Bohužiaľ, všetko má svoje dobré aj zlé stránky. Nová Mokka X príde výhradne ako predokolka. Dôvodom je práve spojenie s koncernom PSA, ktorý vo svojich modeloch pohon všetkých kolies neponúka. Očakáva sa, že k dispozícii bude elektronický systém trakčnej kontroly, ktorý v PSA nazývajú Grip Control.

Dizajn novinky bude do istej miery vychádzať z priekopníckeho konceptu GT X Experimental (na fotografiách), ktorý Opel predstavil v auguste 2018.

Zukunftsaussicht: Opel Mokka X (2019) Ausblick / Details / Erklärung

Zdroje: Autobild | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTo najlepšie z tohto roku – REWIND 2018
Nasledujúci článokTest Hyundai i30N Performance, novodobý fenomén!