Peugeot’s art deco 201 pomohol zachrániť francúzsku značku pred bankrotom. Teraz môžete vlastniť aj vy kúsok histórie, s pravdepodobne najlepším kúskom aký sa zachoval.

Dlho predtým, ako sa Peugeot rozhodol vyrábať lacné vozidlá, francúzska značka bola ozdobou republiky. Zároveň bola znakom spoľahlivých pracovníkov, ktorí sa tešili zo štýlu  a „klasy“,, na ktorých pracovali.

História hovorí aj o začiatkoch neónových svetiel, keď sa v Peugeote označujú ako jeho rozkvet. Skočme ale trocha späť – do roku 1929, kde nájdeme štvordverový model, ktorý spoločnosť zachránil pred úplným bankrotom. Hovorím o charizmatickej 201. Zriedkavý a zberateľský kúsok, ktorý je teraz na predaj v online aukcii.

Prvýkrát sa objavil na autosalóne v Paríži v roku 1929, v pozadí hroziaceho finančného kolapsu automobilky Peugeot. Vtedy na svete zúrila takzvaná Wall Street Crash, ktorá ovplyvnila nielen vody finančného toku, ale mnoho výrobcov automobilov čelilo úplnému krachu. Avšak lacná 201 pomohla Peuegotu prežiť ekonomickú krízu a zachovať celý majetok.

Predával sa v rokoch 1929 až 1937 a môže sa pochváliť viac ako 140 000 vyrobenými kusmi. Historikmi je označovaný za prvý „objemový model“ značky Peugeot. S výnimkou pre Spojené kráľovstvo, lebo veľmi málo áut prežilo toto vojnové obdobie.

Na internete koluje zdravý model 201 D z roku 1934, aj keď sa dlhé roky hovorilo o tom, že jediný model je dostupný v Británii. Stojí cca 9 tisíc eur, čo je veľmi dobrá cena. Táto ikona predstavuje naozaj veľký úlovok pre tých, ktorý nechcú znudený Austin 7, Model-T či Rolls-Royce Phantom s týchto rokov.

Hoci má za sebou už 85 rokov, zdá sa, že predvojnový francúzsky automobil je pravou časovou schránkou. Je plne funkčný, dá sa s ním bežne jazdiť, má stále svoj pôvodný motor s objemom 1,3 litra. Okrem toho má zachované všetky originálne detaily. Medzi významné prvky patrí sada šiestich chrómovaných odvzdušnených mriežok na každej strane motora, originálne svetlomety s francúzskymi žltými žiarovkami „Jaune“ a vzácny maskot Roaring Lion.

Samozrejme, pretekárske auto z LeMans to nie je, takže očakávať dynamický zážitok by bolo zbytočné. Maximálna rýchlosť je približne 90 kilometrov za hodinu. Treba ho brať ako kúsok automobilovej histórie a Peugeot 201 ponúka vynikajúce okienko do sveta minulého storočia.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTest Ford Focus 1,0 Ecoboost, postačuje trojvalec a čo zadná náprava?
Nasledujúci článokNový Volkswagen Golf zrejme neprejde tak radikálnou zmenou akou sa zdalo