Domov News Sion je auto na solárny pohon a bude sa vyrábať v starom...

Sion je auto na solárny pohon a bude sa vyrábať v starom závode SAAB

Nemecký startup Sono pracuje na vybudovaní prvej sériovej výroby automobilov poháňaných solárnou energiou. V bývalom závode SAAB-u by tak mohol ožiť duch budúcnosti.

Ide o bývalú fabriku švédskeho výrobcu automobilov SAAB v Trollhattane. Sono chce v spolupráci s National Electric Vehicle Sweden (NEVS) oživiť zašlú slávu a prispieť k zelenšej budúcnosti sveta. A to práve výrobou solárnych automobilov.

Produkcia päťdverového hatchbacku Sion by sa mala začať v priebehu budúceho roka. Zástupcovia Sono očakávajú, že ročný produkt by mohol presiahnuť hranicu 43 000 vyrobených automobilov. Bude ale táto kapacita skutočne potrebná? Budú zákazníci naozaj chcieť autá na solárny pohon?

 Celkovo by malo byť v priebehu ôsmych rokov postavených 260 000 vozidiel. Sion má solárne články zabudované do povrchu panelov automobilu. Takže ak ste si predstavovali škaredé solárne panely na streche, ako to majú domy, tak sa mýlite. Je nimi pokryté prakticky celé auto, a pri pohľade z diaľky to ani nevidno.

Batériu je možné nabiť na dojazd 34 km. Samozrejmosťou bude nabíjanie prostredníctvom elektrickej siete, ktorá poskytne autu plnú kapacitu a tou je 250 kilometrov. Prezentáciu mali modely Sono ešte v roku 2017, kedy ich testovali v Európe.

Sono hovorí, že Sion bude vybavený integrovanými možnosťami zdieľania, ktoré umožňujú majiteľovi ponúkať jazdy cez aplikáciu. Funkcia obojsmerného nabíjania umožní Sionu prijímať elektrinu a napájať ju do iných vozidiel alebo do elektrickej siete. Sion bude stáť 25 500 eur a spoločnosť už uviedla, že už si ho objednalo približne 9 800 nedočkavých zákazníkov.

Sion by teda mohol pokryť dieru na trhu o ktorej sa príliš nehovorí. Budeme ho volať Sun-electric-hybrid? Mohlo by to fungovať ako perpetuum mobile? Podobný koncept už vytvorili aj v Nórsku, kde sa vozidlo volá Lightyear One. Toto vozidlo má umiestnené solárne nabíjače na zadku auta a oku nevadia. Za to je dizajn auta oveľa pôsobivejší ako Sion.

Sion má pred sebou ťažký začiatok, ale pokiaľ sa mu podarí osloviť zákazníkov, mohol by byť skvelým ekvivalentom medzi cenou a dostupnosťou. Škandinávske krajiny nám už desaťročia dokazujú, že ak chceme ekologickejší spôsob života, dá sa to. Inšpiráciu by mohli čerpať po celom svete.

Zdroj:  automotivenewseurope.com

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 1 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBMW radu 1 F40, novinka láka ďalšími informáciami
Nasledujúci článokČo potrebujete vedieť o Bratislavskom Autosalóne 2019