Domov News Čakanie v kolónach? SEAT predstavuje elektrickú kolobežku, poznáme jej cenu!

Čakanie v kolónach? SEAT predstavuje elektrickú kolobežku, poznáme jej cenu!

Nekonečné ranné zápchy, stres a preplnená MHD. SEAT predstavuje svoju víziu mikromobility, pomocou elektrickej kolobežky!

Najprv by sa asi patrilo vysvetliť samotný pojem, takže čo je mikromobilita? Je to pojem používaný na označovanie dopravných prostriedkov na krátke vzdialenosti, zvyčajne na prvý a posledný úsek cesty. Približne 60 % jázd autom celosvetovo je kratších ako 8 kilometrov a podľa štúdie poradenskej spoločnosti McKinsey Center for Future Mobility môžu motoristi pri nich profitovať z mikromobility.

Kde sa používa? Mestá sa menia krkolomnou rýchlosťou kvôli demografickým zmenám a celkovému rastu populácie. Každý týždeň sa na svete približne 1,3 milióna ľudí sťahuje do miest. Do roku 2030 počet obrovských mestských aglomerácií („megacities“) s vyše 10 miliónmi obyvateľov vzrastie na 43. To je o 12 viac ako dnes. A očakáva sa, že v roku 2040 bude 65 % populácie žiť v mestách. No vytváranie prostriedkov mikromobility je viac ako iba výroba produktu. „Mestá chcú spolupracovať s výrobcami dopravných prostriedkov pri hľadaní riešení. Ak iba vrhnete hromadu kolobežiek na cestu, je to zlý prístup. My pri tvorbe riešení intenzívne spolupracujeme s miestnymi úradmi,“ hovorí Fabian Simmer, riaditeľ SEAT pre digitalizáciu.

Kedy sa mikromobilita využíva a prečo je taká dôležitá? K rastu miest dochádza rovno pred našimi očami. Mikromobilita bude hrať kľúčovú rolu pri riešení problémov, ktoré z toho vyplývajú, prinajmenšom v dvoch oblastiach: pri životnom prostredí a úspore času. Napríklad: vodič príde do záchytného parkoviska na okraji mesta. Potom použije kolobežku, ktorú si vezie v aute na cestu na pracovisko v meste. Fabian Simmer hovorí: „Ľudia chcú ušetriť čas a získať pohodlie a chcú to robiť spôsobom šetrným k životnému prostrediu.“

Ako sa používa?  Dopravné prostriedky mikromobility tvoria ľahké elektrické vozidlá ako kolobežky a bicykle. „Produkty mikromobility sú dôležité pre súkromných zákazníkov, ale aj pre prevádzkovateľov zdieľanej mobility. Pri vývoji tejto budúcej generácie produktov berieme do úvahy obidve skupiny používateľov. Podľa dennej doby majú mať možnosť voliť si medzi rozličnými druhmi dopravy,“ hovorí Fabian Simmer.

Samotná kolobežka

SEAT už koncom minulého roka predstavil a začal predávať elektrickú kolobežku eXS KickScooter powered by SEGWAY. Jedná sa teda o rebrandovaný model SEGWAY Ninebot ES. Kolobežka je schopná prejsť maximálnu vzdialenosť na jedno nabitie cca. 25 km. Ak by vám to nestačilo, môžte si dokúpiť prídavnú batériu ktorá dojazd navýši na hodnotu 45 km. Hmotnosť kolobežky je 12,5 kg čo nieje zrovna málo. Jej výkon je 300 W a je schopná odniesť 100 kg hmotnosti. Maximálna rýchlosť je obmedzená na 25 km/hod kvôli legislatíve a nabijete ju za cca 3,5 hodiny.

SEAT eXS KickScooter

 

Ako jedná z mála je schopná rekuperovať energiu a to dokonca v troch intenzitách rekuperácie. Čiže pokiaľ vám dôjde šťava, jednoducho sa začnete odrážať a kolobežku dokážete opätovne nabiť na zopár kilometrov. Nechýba ani plne diodové osvetlenie či dokonca 3 jazdné režimy Eco/Normal/Sport. Funkciou odkazujúcou na auto je aj tempomat! No a nesmieme zabudnúť asi na predné a zadné odpruženie kolobežky, ktoré z nej robí skutočne prémiový kúsok.

Jej cena bola stanovená pre Slovenský trh na úrovni 599€. Zakúpiť si ju môžte u ktoréhokoľvek predajcu značky SEAT na Slovensku. My vám už čoskoro prinesieme krátku recenziu tohto netradičného mestského vozítka.

Zdroj: seat.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBMW radu 8 Gran Coupé, luxus a elegancia v jednom
Nasledujúci článokPri Piešťanoch vyrastie technologické centrum Porsche