Domov News Portfólio Audi je opäť zelenejšie: Hybridný pohon pre SUV Q5

Portfólio Audi je opäť zelenejšie: Hybridný pohon pre SUV Q5

Static photo Colour: Turbo blue

SUV stredných rozmerov so štyrmi kruhmi na kapote sa novej motorizácie dočkalo už vo Februári tohto roku. Ostrý naftový trojliter pribudol v ponuke popri už existujúcom benzínovom, a teraz sa k ním pridáva aj ďalší silný agregát. Do radu “S” síce nepatrí, no rýchlosťou ďaleko nezaostáva.

Audi rozširuje svoju ponuku zelených automobilov. V stopách novinky E-Tron už kráča aj Q5. Avšak len čiastočne. Pod kapotou totiž bije spaľovacie srdce spolupracujúce s elektromotorom. Takýto variant poznáme aj z predošlej generácie modelu. S novou motorizáciou prišlo aj nové označenie – Q5 55 TFSI E Quattro

Motor

To najdôležitejšie sa odohráva v útrobách luxusného SUV. Dvojlitrový prepĺňaný agregát s výkonom 185 kW (251 konských síl) a krútiacim momentom 370 Nm spojil sily s elektrickou jednotkou, ktorá produkuje 105 kW (142 konských síl) a 350 Nm. Kombinované parametre sú teda 270 kW (367 konských síl) a 500 Nm. V porovnaní s predošlým hybridom Q5 ide o nárast až 90 kW (122 konských síl). Zrýchlenie z pokoja na sto trvá slušných 5,3 sekundy a maximálna rýchlosť je 239 km/h, pričom na čisto elektrický pohon dokáže cestovať rýchlosťou 135 km/h.

Veľkým lákadlom je aj úspornosť tejto motorizácie. Audi sľubuje spotrebu len 2,1l/100 km. Ak sa jedná o samotný Li-Ion akumulátor, ten má kapacitu 14,1 kWh a je umiestnený pod úložným priestorom kufra. Rekuperácia energie funguje prostredníctvom bŕzd. Systém Quattro snáď predstavovať nemusíme, no v tomto prípade je o čosi zaujímavejší, a to vďaka možnosti odpájania zadnej nápravy. Keď nie je potrebná, automatická prevodovka S-Tronic na ňu jednoducho prestane posielať výkon, čím sa stáva auto ešte efektívnejšie.

Cena

V segmente SUV stredných rozmerov zatiaľ príliš veľa hybridov na výber nie je. Konkurenciou pre Audi Q5 je Volvo XC60 T8, Range Rover Sport PHEV a Lexus RX450h. Nemecká automobilka sa rozhodla zamiešať karty oponentom atraktívnou cenovkou. Spomedzi vyššie spomínaných vozidiel je totiž najlacnejšie. Slovenskú cenovku síce zatiaľ nepoznáme, na Nemeckom trhu však hybridné Audi štartuje na 60 450 eurách. Druhým v pomyselnom rebríčku je Volvo so základnou cenou 62 800 eur, za Lexus si zaplatíte minimálne 73 600 eur a britský elegán Range Rover začína až na vysokých 89 065 eurách.

Zdroje: Audi | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNový Superb prináša špičkové technológie
Nasledujúci článokVIDEO Škoda Superb iV & CITIGOe iV, prvé dojmy zo svetovej premiéry