BMW radu X5 a X7 sú už na trhu pomerne dlho. Kuloárom sa však šepkalo, kedy na trh dorazia tie najvýkonnejšie motorizácie. Nuž, všetkým špekuláciám je koniec, BMW predstavuje najvýkonnejšie SUV v ponuke.

Už koncom minulého roka sa internetovým svetom začali šíriť fotografie športovo ladených SUV-čiek mníchovskej automobilky. Teraz však už presne vieme o aké modely sa jedná. BMW oficiálne predstavuje X5 M50i a X7 M50i. Pôjde tak o najvýkonnejšie športovo-úžitkové vozidlá z portfólia BMW.

Obe autá z divízie M Performance budú mať totožné motorizácie a to 4,4-litrové vidlicové osemvalce doplnené o dve turbodúchadlá s maximálnym výkonom 390 kW / 530 koní pri krútiacom momente 750 Nm v rozmedzí od 1800 do 4600 ot./min. Ak by sme to chceli porovnávať s odchádzajúcou generáciou motorov, tak nárast je o 50 kW, teda 68 koní a 77 Nm.

Dvojica vozidiel bude mať pohonný agregát spriahnutý so všetkými štyrmi kolesami za pomoci osemstupňovej automatickej prevodovky. Súčasťou balíka je aj športový diferenciál z divízie M. Z pokoja na hranicu 100 km/h sa BMW X5 dostane v priebehu 4,1 sekundy. Jeho mohutnejší a robustnejší brat sa na túto hodnotu dostane za 4,5 sekundy. Maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 250 km/h.

Inžinieri v BMW sa však pohrali aj s podvozkom. Pri týchto SUV tak sľubujú viac športovej agresie, či už v pružinách alebo tlmičoch. Auto predsa musí vedieť narábať s takouto obrovskou porciou výkonu.

BMW X5 bude štandardne dodávané na 20″ kolesách s rozmermi 275/45 a celoročnými run-flatovými pneumatikami. Obutie sa však môže vyšvihnúť až do rozmeru 22″. BMW X7 bude z továrne posielané na tom najväčšom obutí a to na 22″ diskoch s rozmermi 275/40 vpredu a 315/35 vzadu. Súčasťou mohutných kolies sú aj „M-kové“ športové brzdy s brzdovými kotúčmi z ľahkých zliatin a modré strmene, na ktorých samozrejme nemôže chýbať logo ///M.

Výroba športovo ladených SUV je naplánovaná na august tohto roka. Kusy prvej várky by sa ku svojim zákazníkom mali dostaviť do dvoch mesiacov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJhttps://www.press.bmwgroup.com/slovak/article/detail/T0296170SK/koncentrovan%FD-v%FDkon-nov%E9-bmw-x5-m50i-a-nov%E9-bmw-x7-m50i?fbclid=IwAR1bc2IaRE120iUNO3Y8ZG5L_coOK0jV1ipdXI5CI24RNqvuoNB5yBrZ4oY
Predchádzajúci článokInteriér novej generácie Volkswagenu Golfu je odhalený!
Nasledujúci článokBMW radu 1 oficiálne, je diametrálne odlišné!