Nová XCeed od automobilky Kia, má osloviť čo najviac európskych zákazníkov. Trendom v automobilovej brandži sú dnes SUV. Kia k ich priestrannosti pridala praktický aspekt hatchbackov a výsledkom je toto nové CUV! 

Aby Kia dosiahla čo najlepší výsledok pre európsky trh zbierala informácie a uskutočňovala testy po celej Európe. Konštruktéri sa snažili najmä o čo najlepšie zavesenie kolies a optimalizáciu riadenia aby dosiahli suverénnu, športovú a v neposlednom rade komfortnú jazdu. Testovanie zahrnuli všetky poveternostné podmienky, prekonali vysokohorské prechody a diaľnice, rušné centrá miest aj na úzke vidiecke cesty. Testovanie prebiehalo v Nemecku, Španielsku, Švédsku, Veľkej Británii a v mnohých ďalších krajinách auto je teda skutočne európskym dieťaťom rodiny Kia.

Výsledkom tejto snahy je nižšie položené ťažisko a nižšia hmotnosť, vyšší posed, kompaktné rozmery a priestor ako v SUV. Svojim spôsobom predstavuje medzistupeň medzi Ceed a Sportage. Jedinečnosť modelového radu Ceed je v hydraulických dorazoch budú štandardne montované na prednú nápravu všetkých modelov XCeed. V tlmičoch sa nachádza gumový doraz, ktorý pláva v hydraulickej kvapaline a zaisťuje komfortnú jazdu aj na zlých povrchoch a taktiež prispieva k citlivejšiemu riadeniu a zníženiu hluku zo zavesenia kolies. V závislosti od veľkosti kolies svetlá výška narástla oproti modelu Ceed až o 42 mm. Novinka dostane aj nanovo naladenú elektronickú riadiacu jednotku ECU, ktorá ovláda motor posilňovača. Tá poskytuje rýchlejšiu odozvu na pokyny vodiča.

Bezpečné a jednoduché, presne také má byť jazdenie v modeli XCeed. Kia preto zásobila novinku celým spektrom bezpečnostných systémov, prvkov konektivity, informácií a zábavy, čo dostáva vozidlo medzi najmodernejšie a najkomplexnejšie vo svojej triede. Vďaka inovatívnemu telematickému systému UVO Connect má preniesť šoféra do digitálneho veku! Systém prináša služby Kia Live a je vybavený širokým TFT LCD displejom s uhlopriečkou 10,25 palca, ktorý sa nachádza medzi voliteľnou výbavou. Na získavanie dát využíva vlastnú eSIM kartu. Vodič tak získa najaktuálnejšie dopravné informácie, predpoveď počasia, ale aj informácie o možnostiach parkovania vrátane ceny, polohy a dostupnosti. Štandardne je vybavený technológiou Bluetooth, ktorá teraz poskytuje pripojenie dvoch zariadení súčasne. Prichádza tiež s funkciami Apple CarPlay a Android Auto. Obrazovku možno rozdeliť a zvýšiť komfort pri ovládaní jednotlivých funkcií.

Ako ďalšiu si možno vybrať dvojzónovú klimatizáciu, audiosystém JBL premium, vyhrievané elektricky sklápateľné spätné zrkadlá, vyhrievané a odvetrávané predné aj zadné sedadlá, volant, čelné sklo.

K dispozícií bude aj plne digitálny 12,3 palcový prístrojový panel Supervision. Rozlíšenie 1 920 x 720 pixelov má zobrazovať informácie čo najjasnejšie. Kompletne nahradí bežné ukazovatele rýchlosti a otáčok. Bude tu možné zobraziť pokyny navigácie, telefonické hovory, podrobnosti o jazde aj diagnostické upozornenia. K dispozícií bude v závislosti od výbavy vozidla a krajiny.

K použitým asistenčným technológiám patrí inteligentný tempomat zahŕňajúci aj systém Stop&Go, výstraha pri hrozbe kolízie, detekcia chodcov, inteligentný obmedzovač rýchlosti, asistent udržania v jazdnom pruhu, asistent diaľkových svetiel a parkovací asistent. V nadväznosti na Európske požiadavky tiež systém riadenia stability vozidla, ktorý má za úlohu zaistiť stabilitu pri brzdení a zatáčaní.

Toto auto však nie je zaujímavé len technológiami. Očarujúci má byť najmä jeho vzhľad. CUV (Crossroad Utility Vehicle) Kia XCeed je mestskou alternatívou k bežným SUV, má moderný dizajn a dynamický formát, ktorý si získa nejedného obdivovateľa.S nižšou Ceed-kou zdieľa len predné dvere a rázvor kolies (2 650 mm). Predný a zadný previs sa predĺžili o 25 mm vpredu a o 60 mm vzadu.

Kapota pôsobí relatívne dlhým dojmom a plynulo prechádza do predných stĺpikov ukotvených za prednými kolesami. Štandardne jazdí na 16 palcových zliatinových diskoch obutých na pneumatikách 205/60 R16. Ak sa však rozhodnete pre príplatkovú možnosť Kia ponúka 18 palcové disky s pneumatikami 235/45 R18. Karoséria má šírku 1 826 mm nápadnú masku chladiča a väčší otvor nasávania vzduchu. Novým dizajnom sa chvália aj svetlomety v LED vyhotovení a smerové svetlá, ktoré zasahujú do blatníkov.

Interiér má lákať vyšším posedom vodiča, ktorý spolu s karosériou vytvárajú robustný obraz SUV. Stredná konzola je podobná ako u súrodencov Ceed, nasmerovaná k vodičovi. Integrovaný dotykový displej infortainmentu, dotykové tlačidlá, ovládače hlasitosti, kúrenia a ventilácie ergonomicky prispôsobené Vášmu maximálnemu pohodliu pri šoférovaní vozidla. Novinkou je aj pútavá žltá súprava do interiéru ktoré kontrastuje s čiernym čalúnením, ktoré môže byť z látky, syntetickej či pravej kože.

Priestor vo vnútri je porovnateľný s najpredávanejším SUV. Emilio Herrera, prevádzkový riaditeľ spoločnosti Kia Motors Europe, komentuje: „Vďaka športovému dizajnu a vlastnostiam je nové CUV Kia XCeed prirodzene žiadanejšie než mnohé SUV. Neprichádza však s kompromismi na poli univerzálnosti, pretože inteligentná karoséria zaručuje impozantný priestor v interiéri a batožinovom priestore.“

Objem batožinového priestoru podľa metodiky VDA je 426 litrov. Ponúka samozrejme dvojstupňovú podlahu a elektricky otvárané dvere batožinového priestoru. Veľkorysí priestor majú aj cestujúci na zadných sedadlách a samozrejme tí, ktorý sedia vpredu.

V ponuke motorov je tiež z čoho vyberať. Najmenší 1,0-litrový trojvalec T-GDi je spriahnutý so šesťstupňovou prevodovkou a má výkon 120 koní a krútiaci moment 172 Nm. Pri ostatných motoroch je na výber aj automatická 7 stupňová dvojspojková prevodovka. Sú to: štvorvalcový 1,4-litrový motor T-GDi, ktorý produkuje 140 koní a 242 Nm, vysokovýkonný 1,6-litrový motor T-GDi, ktorý sa nachádza aj v modeloch Ceed GT a ProCeed GT. K vozidlu sa dokonale hodí a ponúka 204 koní a 265 Nm. Pre vyznávačov dieslových motorov je tu jednotka Smartstream, ktorá patrí medzi najúspornejšie jednotky v rade. 1,6-litrový motor sa dodáva s výkonom 115 alebo 136 koní. Štandardnou výbavou každého motora je systém Stop & Go. Začiatkom roka 2020 zaradí do portfólia produktov spoločnosť Kia aj nízko-emisné elektrifikované pohonné jednotky, vrátane 48-voltovej mild hybridnej a plug-in hybridnej verzie.

Výroba nového modelu Kia XCeed bude prebiehať v Žiline na výrobnej linke s modelmi Kia Ceed, Ceed SW, a „shooting brake“ ProCeed. Predaj začne na jeseň roku 2019 a výrobca poskytne jedinečnú záruku na 7 rokov alebo 150 000 km.

Ak chcete vedieť o tomto vozidle viac, kliknite SEM

Zdroj: Kia

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokIkonická Eleanor dostala elektromotor a pohon všetkých kolies
Nasledujúci článokAudi Q7 Facelift 2020: interiér prešiel najväčšou zmenou!