Domov News Jaguár plánuje čítať vašu mimiku a pocity počas jazdy!

Jaguár plánuje čítať vašu mimiku a pocity počas jazdy!

Zdroj: Jaguar Land Rover

Britská automobilka Jaguar Land Rover oficiálne zverejnila, že do áut plánuje inštalovať kamery smerujúce na vodičov. Nejde však o snahu obrať nás o súkromie, no posunúť úroveň komfortu ich vozidiel na nový level.

Zdroj: Jaguar

V dnešnej dobe nám, vodičom, počas jazdy pomáha nespočetné množstvo elektronických asistentov. Či už sa jedná o tradičné ABS alebo ESP, ktoré nájdeme aj v starších vozidlách, asistent mŕtveho uhlu či dokonca parkovací asistent, všetky tieto technológie boli vyvinuté aby sa nám cestovalo pohodlnejšie. Je samozrejmé, že ohromná konkurencia na trhu núti každú automobilku vyvíjať nové systémy, no krok Britov vnímam ako mierne radikálny.

Výskum ukazuje, že až 72% ľudí pociťuje každodenne stres a preťaženosť. Nie vždy je to však spôsobené zamestnaním alebo iným faktorom – veľmi často sme vystresovaní práve zo šoférovania. Či už je to nedostatkom skúseností, neznalosťou trasy, zlými poveternostnými podmienkami či čímkoľvek iným, všetky tieto veci môžu negatívne ovplyvniť náš reakčný čas a úsudok. Jaguar preto pracuje na vývoji umelej inteligencie, ktorá by porozumela nášmu mysleniu počas toho, ako riadime automobil. A to nie z dôvodu okrádania nás o naše drahocenné súkromie, ale pre to, aby mohlo auto upraviť nastavenia kabíny tak, aby sa vodič cítil komfortne.

Keď som sa o tejto informácií dozvedel, prvé čo mi napadlo bolo, že bude trvať roky impelentovať túto technológiu do bežných vozidiel. Opak je však pravdou. Je veľmi možné, že táto technológia príde už čoskoro ako časť voliteľnej príplatkovej výbavy. Automobilke totiž stačí zakomponovať do auta kameru a patričný software.

Ako to funguje?

Kamera s biometrickým snímaním tváre vás bude sledovať počas jazdy. Počas toho “sledovania” vyhodnotí vašu náladu a level stresu a následne upraví atmosféru v kabíne, aby vyhovovala vašim potrebám. Upravením teploty vyhrievania sedadiel, klimatizácie, farby ambientného osvetlenia či hlasitosti hudby vás môže buď nabudiť alebo upokojiť. Rovnako to bude fungovať aj pre zadných pasažierov, ktorý by túto funkciu ocenili najmä pri dlhých dovolenkových cestách. Samozrejme, ak im nebude vadiť, že v hlavových opierkach šoféra a spolujazdca budú namontované kamery.

Zdroj: Jaguar Land Rover

Časom sa systém prispôsobí vašim návykom a bude schopný fungovať ešte efektívnejšie. Ak sa teda pravidelne vraciate domov z práce o 17:00 a premávka je vtedy veľmi hustá, systém bude vedieť, že sa vás má snažiť upokojiť.

Ak príde na lámanie chleba a umelá inteligencia spolu s kamerami sa naozaj dostanú do sériových vozidiel, neprekvapila by ma masívna vlna skepticizmu či až pokles predajov tejto automobilky. Na druhej strane, ak sa Jaguaru podarí presvedčiť verejnosť, že  údaje zákazníkov nie sú a nikdy nebudú zneužité, mohlo by ísť o riešenie, vďaka ktorému budú krok pred nemeckou konkurenciou.

Zdroje: Jaguar / startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTest Mitsubishi Outlander 2.0 MIVEC Instyle+, víkendový chalupár
Nasledujúci článokŠkoda neustrážila novú generáciu modelu Octavia